Spaní u dětí snižuje mužům testosteron

6. září 2012
Monitor

Spánek otce v těsné blízkosti jeho dítěte snižuje hladinu testosteronu. Prokázal to tým amerických a filipínských vědců.

Člověk je jedním z nevelkého počtu savců, u nichž se otcové přímo podílejí na péči o potomstvo. Studie na zvířatech ukázaly, že posun od samce, jehož cílem je konkurovat jiným samcům a rozmnožit se, k otci, který svou energii investuje do potomstva, provází pokles hladiny testosteronu. U mužů to platí také: v kulturách, kde se otcové více podílejí na přímé péči o děti, je pokles hladiny testosteronu výraznější než tam, kde na rodinu dohlížejí spíše zpovzdálí. Zatím žádná studie se však nevěnovala otázce, jak hladinu testosteronu otce ovlivní noční spánek po boku dítěte.

Tým amerických a filipínských vědců proto shromáždil údaje získané od 362 otců, kteří žijí ve filipínské metropoli Cebu. Někteří z nich spali na stejném lůžku jako jejich děti, jiní odděleně, ale ve stejném pokoji, a ještě další spali zcela jinde. U mužů, kteří trávili noc na stejném lůžku v nejtěsnější blízkosti svého dítěte, byl dlouhodobý pokles hladiny testosteronu větší než u těch novopečených otců, kteří spali ve větších vzdálenostech od dítěte. Zdá se tedy, že noční odpočinek s dítětem nepřímo podporuje rodičovské chování.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.