Španělská justice se k našim vězňům chová nehorázně, tvrdí katalánský premiér

9. prosinec 2018

Čtyři aktivisté, kteří čelí obvinění z loňských neúspěšných snah o vyhlášení nezávislosti Katalánska, se rozhodli vyhlásit hladovku. Důvodem je podle nich nespravedlivé jednání španělské justice, všímá si britský deník Guardian.

Již minulou sobotu vyhlásili ve vězení Lledoners hladovku bývalý šéf vlivné organizace Katalánské národní shromáždění Jordi Sànchez a bývalý mluvčí katalánské vlády Jordi Turull. Oba obvinili španělský ústavní soud, že záměrně blokoval jejich opakované žádosti o přezkoumání jejich případů u Evropského soudu pro lidská práva.

V pondělí se k hladovce připojili další dva věznění katalánští lídři: bývalí ministři katalánské vlády Josep Rull a Joaquim Forn. Také oni si stěžují na „nespravedlivé a jednostranné jednání ústavního soudu“.

Nic protizákonného

Jordi Sànchez se ve vazbě nachází již od poloviny října 2017, bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras je za mřížemi od loňského listopadu. Minulý měsíc španělská prokuratura obžalovala Junquerase a osm bývalých katalánských ministrů a vysokých úředníků ze vzpoury. Pro někdejšího vicepremiéra požaduje 25 let odnětí svobody a pro ostatní až 17 let.

Katalánsko má nového premiéra, v jeho budoucnost ale místní média příliš nevěří

Quim Torra

Po pěti měsících nejistoty a třech nepovedených nominacích má Katalánsko nového premiéra. Stal se jím pětapadesátiletý stoupenec nezávislosti regionu Quim Torra. Jak uvádí španělský list El País, není ale jasné, jak dlouho se tento politik udrží v úřadu. Samotný Torra prohlásil, že svou pozici považuje za dočasnou a že legitimním premiér Katalánska je Carles Puigdemont.

Španělský premiér Pedro Sánchez považuje podle britského listu zahájení hladovky za jednoznačně špatnou zprávu. Zároveň si ale nemyslí, že se s vězněnými katalánským aktivisty zachází protizákonně.

Oproti tomu podle katalánského premiéra Quima Torry je to, jak španělský soudní systém nakládá s katalánskými vězni, „jedna z největších nehorázností, jaké kdy Evropa viděla“. Dodal, že soudní opatření jsou „dramatická“ a „drastická“, představují hrubé porušení občanských a politických práv a popírají respekt k zákonnosti v samotném Španělsku, přináší deník Guardian názor katalánského premiéra.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související