Soukromé agentury plní služby Policie

14. červenec 2014

Jsou to už 4 roky, kdy začala česká policie šetřit a rušit obvodní oddělení v malých obcích. Z původních 47 tisíc policistů v roce 2004 jich v roce 2012 zbylo 39 tisíc. Oficiální statistiky sice neukazují, že by se v místech, odkud policisté odešli, kriminalita zvyšovala. Lidé se tu ale bezpečně necítí. Kde nejsou vidět uniformy v ulicích denně, přibývá přestupků. Některé obce proto sáhly po neobvyklém řešení. Než aby se spoléhaly na služby státní policie, zaplatí si bezpečnostní agenturu.

Například Jindřich Kejval, starosta obce Studené na Jidřichohradecku, najal prvního soukromého „strážníka“ již od počátku července. Tvrdí, že je třeba zajistit ochranu majetku občanů, stejně jako adresovat nešvary jako konzumaci alkoholu na veřejnosti či „černý výlep“ plakátů a tak dále.

Čtěte také

Rudolf Séč, strážník ze Strmilova, ale shrnuje určitou nepromyšlenost daného kroku, když zmiňuje, že takový soukromý „strážník“ vlastně nemá žádné pravomoci. Přestupky může pouze zaznamenávat, anebo ohlašovat. Což vlastně může každý občan.

Kejval, ale argumentuje, že rozdíl zde přece jen je, a to v tom, že ochota soukromých „strážníků“ svědčit a „dotáhnout ohlášení to konce“ je přece jen jiná než u civilních občanů.

Jako svědky využívají strážné bezpečnostní agentury také v Českých Velenicích. Zde podle starosty Jaromíra Slívy, ale plní zejména preventivní funkci. Bezpečnostní agentury zde informují případné porušovatele vyhlášek, že tak konají, například skrze šíření jejich textu. A obdobně jak ve Studené shromažďují důkazy pro případná řízení.

Strážník Městské policie

Že by „soukromí“ strážní nahradili práci policie zcela, se podle vedoucího územního odboru policie v Jindřichově Hradci Josefa Heše bát nemusíme. Klíčovým je fakt, že agentury nemají ze zákona dostatečné pravomoci. Naopak tvrdí, že mohou dobře doplňovat policii v úkonech menšího významu, na které policie nemá kapacity.

Čtěte také

Tibor Skalka, předseda bezpečnostní komise Svazu měst a obcí, shrnuje, že důvodem proč se některé obce schylují k najímání agentur, je především malá přítomnost policie v městech a obcích, což se prý týká celé republiky. Stejně tak je důvodem i výrazná finanční náročnost zřízení městské a obecní policie. Bezpečnostní agentura vyjde na polovinu nákladů na městské strážníky.

Martin Vondráška, 1. náměstek policejního prezidenta, se službám bezpečnostních agentur nebrání, i když zdůrazňuje, že dle něj je v zajišťování bezpečnosti primární role policie. Stejně tak je otevřený i spolupráci policie a agentur. Například v podobě jejich najímání na různé sportovní události či při různých veřejných shromážděních v podobě pořadatelských služeb. Na druhou stranu nevýhodou pro obce je, že činnost agentur není upravena zákonem.

Dechová zkouška - Policie ČR, Beroun

Také dodává, že minimálně od 1. 1. 2013 do 1. 1. 2014 bylo najato o 391 policistů více. Dalších 256 policistů bylo přijato k 1. 7. letošního roku. Dalších 1200 osob je pak v základní odborné přípravě. Vondráška věří, že v mnohých obcích poznají občané, že policistů přibylo již v druhé půlce letošního roku.

autor: hoch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.