Solární energie z balonů?

28. prosinec 2015

Jedním ze způsobů, jak zvýšit výkon solárních panelů, je umístit je nad mraky, kde Slunce svítí téměř nepřetržitě, efektivně až pětkrát intenzivněji než na zemském povrchu. Přesně to zamýšlejí udělat vědci z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS), ve spolupráci s japonskými odborníky z Tokijské univerzity.

Dokonce i na těch místech zeměkoule, kam dopadá sluneční energie nejintenzivněji, je oblačnost velmi rušivým vlivem, který může případně výkon solárních panelů velmi snížit. Japonští a francouzští odborníci již v květnu roku 2012 společně založili nadnárodní laboratoř pro výzkum a vývoj pokročilé solární technologie - NextPV. Právě v této laboratoři nyní vědci vyvíjejí speciální solární panely, které by bylo možno připevnit k upoutaným balónům, létajícím permanentně vysoko v atmosféře.

Balóny vyskoko nad mraky

Jejich operační výška bude činit asi dvacet kilometrů, protože od této letové hladiny výše se již nevyskytují vůbec žádné mraky, a to na žádném místě na světě. Ve výškách nad šest kilometrů se sice ještě nějaké mraky vyskytují, ale je jich minimum. Tento aspekt podtrhuje v článku na webové stránce laboratoře NextPV její ředitel Jean-François Guillemoles. Navíc zde podle něj na sluneční články dopadá sluneční záření v podstatě přímo a bez rozptylu. Ve stratosféře totiž obloha postupně ztrácí modrou barvu a stává se spíše černou. Oba tyto faktory zvyšují výkon i účinnost solárních článků.

Část elektrické energie přitom bude sytit regenerativní palivové články, umístěné na balonu. Elektrický proud bude pomocí elektrolýzy rozkládat vodu na vodík a kyslík, takže se nadbytečný či špičkový energetický výkon během dne uloží do formy skladovatelné chemické energie. Zpětná reakce vodíku a kyslíku pak vyprodukuje dodatečný elektrický výkon v době minima slunečního svitu, podle momentální potřeby, třeba i v noci. Vyráběný vodík navíc bude sloužit k průběžnému doplňování náplně balonu, který tak bude moci permanentně létat ve stratosféře. Elektrický proud bude samozřejmě sváděn dolů přes 20 kilometrů dlouhý kabel.

Nikdo nepochybuje o vysoké účinnosti solárních panelů, umístěných v této výšce. Zatím však nejsou jasné všechny ekonomické, technické, právní a obecně praktické aspekty tohoto projektu. Nelze tedy dosud zjistit, zda se tvůrci balonového solárního projektu dostanou pod hranici jeden dolar za watt instalovaného výkonu, což je hranice, pod kterou se dnes již dostávají některé pozemské solární projekty.

Zdroje: Quartz, CNRS, NextPV

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.