Solární články nové generace

2. září 2009

Fotovoltaické články jsou dosud příliš drahé. Vývoj ale směřuje ke zhruba 10x levnějším solárním článkům na bázi tenkých vrstev, které bude možné tisknout. Možná, že díky tomu brzy dosáhneme ceny jednoho Wattu příkonu za cenu jednoho dolaru.

Brian Korgel, inženýr z Texaské univerzity v Austinu, například vyvíjí speciální křemíkový nanočásticový inkoust, který se bude tisknout rotačním způsobem jako noviny. Nebo jej bude možné natírat na střechy a zdi domů. Speciální polopropustná verze inkoustu existuje i pro okna. Inženýr Korgel chce výhledově dosáhnout účinnosti konverze světla na elektřinu kolem 10 %.

Asi od roku 2002 jde podobnou cestou i firma Nanosolar. Ta ovšem používá především pokročilejší fotocitlivý a polovodivý inkoust na bázi sloučeniny, která obsahuje měď, indium, gallium a selen (CIGS). Tento inkoust hranice 10 % účinnosti dosahuje už dnes. O tenké a pružné fólie firmy Nanosolar je takový zájem, že její výrobní kapacity jedou už nejméně rok naplno a stejně se na většinu zájemců nedostane.

Další cestou pro levné fotovoltaické články je využití organických polovodivých polymerů, speciálních plastů. Tyto materiály už ukázaly své přednosti u displejů OLED i u polovodivých integrovaných obvodů. Např. David Ginger z Washingtonské univerzity zkoumá plastické fotovoltaické články na bázi uhlíku. V jejich nitru funkčně působí bubliny a kanálky nanoskopických rozměrů.

Také součástky na bázi tzv. plastické elektroniky se dají relativně levně tisknout. Mnohem nižší cena plastických slunečních článků přebíjí jejich relativně horší účinnost (5-6 %).

Oproti tomu klasické a drahé vícevrstvé sluneční články z krystalických plátků s koncentrátory v kategorii účinnosti bezpečně vedou - dosahují zde až 43 %.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.