Sociolog Prokop: Rodiny z Ukrajiny by se měly nejprve usadit, pak hledat kvalifikovanou práci

9. březen 2022

Z Ukrajiny do Česka přicházejí převážně ženy a děti. To ale zároveň představuje bariéru pro jejich zapojení na trhu práce, upozorňuje sociolog Daniel Prokop z PAQ Research: „Budou to minimálně průměrně vzdělané ženy. Mají děti, to znamená, že zřejmě nebudou mít čas na plnohodnotné úvazky. A navíc budou mít problém prokázat svoji kvalifikaci a budou mít problémy s jazykem. To všechno je bude vytlačovat do šedé zóny, do nízko kvalifikovaných pozic.“

Ukrajinci v Česku dosud pracovali převážně na nízko kvalifikovaných pozicích. „Jenže příchod průměrně kvalifikovaných žen bude znamenat, že se to pravděpodobně změní. A to znamená, že i my musíme změnit přístup k integraci na trhu práce,“ míní Prokop.

Čtěte také

Podle něj není možné vytvářet na Ukrajinky tlak, aby se okamžitě zapojily do pracovního procesu. „Potřebují zajistit péči o děti. Rodiny by se nejprve měly usadit a potom hledat práci v rámci svých kvalifikací,“ doporučuje sociolog.

Mezi hlavní bariéry, s nimiž se lidé budou potýkat, patří ta jazyková a kvalifikační. „Je potřeba posílit systém nostrifikací diplomů. A zavést nějaký systém toho typu, jaký měli v Německu a Dánsku, kde uprchlíci mohli prokazovat svoji kvalifikaci v praxi tím, že tu práci zkrátka uměli.“

Hosté Tématu dne jsou: 
Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce
Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazů průmyslu a dopravy
Pavel Polák, zpravodaj Deníku N v Německu
Daniel Prokop, sociolog, zakladatel výzkumné společnosti PAQ Research

Podle Prokopa se dá předpokládat, že by se mohly ženy z Ukrajiny zapojit třeba do pečujících profesí. „V některých regionech chybí hodně pracovníků. A my musíme využít nejlepší kvalifikace těchto lidí a uryclit proces taky, aby ti nejvíce kvalifikovaní neodcházeli do Německa, kde to celé umí zprocesovat rychleji“ dodává sociolog.

Jak se může Česko poučit ze zkušenosti Německa? Poslechněte si celé Téma dne Jana Burdy. 

autor: Jan Burda
Spustit audio