Snyder, Musajevová, Chyba systému, Na Východ! a Přepište dějiny. Ve Vzletu se mluví o (ne)svobodě

15. červenec 2024

Pondělní večer patří konferenci Hranice (ne)svobody, kterou pořádá ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla také Český rozhlas Plus. Hlavní hvězdou večera je americký historik Timothy Snyder. Debatovat s ním bude také šéfredaktorka listu Ukrajinská pravda Sevhil Musajevová. A vystoupí také oblíbené podcasty Na Východ! spolu s Přepište dějiny a Chyba systému. Lístky na do vršovického Vzletu jsou vyprodané, přednášky se ale objeví v pravidelných pořadech Plusu.

Výstupy z konference se objeví jako epizody podcastů Na Východ! a Chyba systému, vznikne také Interview Plus s historikem Timothym Snyderem a šéfredaktorkou Ukrajinské pravdy Sevhil Musajevovou.

Večeru má vévodit právě Timothy Snyder, který se dotkne různých poloh, rozdílů nebo hranic právě mezi svobodou a nesvobodou, jaké zažíváme v současném světě, jak jsme je možná zažívali v minulosti, jak je vnímáme nyní.

Večer bude mít dvě části. V té první, české, budou předtáčeny podcasty Chyba systému a Na východ!.

Chyba systému se dotkne nástupu krajní pravice v Evropě s politoložkou Petrou Guasti. Na východ! ve spolupráci s podcastem Přepište dějiny bude ohledávat historii, zejména srpen 1968 ruskýma očima.

Následovat přednáška Timothyho Snydera o svobodě a její nesamozřejmosti.

Čtěte také

Poté naváže debata se Snyderem a ukrajinskou novinářkou Sevhil Musajevovou, šéfredaktorkou Ukrajinské pravdy, dlouholetého on-line deníku, který je velmi kritický a velmi známý na celé Ukrajině.

Timothy Snydera se měl objevit na konferenci k médiím a Ukrajině už minulý rok, nabídek ale dostává tolik, že nakonec loni odmítl.

Uslyšíte ve vysílání

Ačkoliv jsou lístky již vyprodané, výstupy z této konference budou na webu Českého rozhlasu Plus a iROZHLAS.cz ještě v pondělí večer.

V úterý by měla navázat Vinohradská 12 Matěje Skalického s historikem Snyderem, dále ve středu Interview Plus s šéfredaktorkou Sevhil Musajevovou.

Sevhil Musajevová

Do konce týdne se v podcastu Na východ! a jeho bonusech v audiu a ve videu objeví části Snyderovy přednášky ve Vzletu, případně její anglická stopa kompletně.

Podcasty Chyba systému a Na východ! budou v češtině. Konferenci moderuje Jan Bumba, k dispozici bude také simultánní překlad druhé poloviny konferenci.

autoři: Josef Pazderka , jar
Spustit audio