Smíření znepřátelených palestinských hnutí Fatah a Hamas se opět nekoná

8. červenec 2009

Šesté kolo jednání o smíření Hamasu s Fatahem mělo vyvrcholit 7. července slavnostním podpisem dohody nejvyššími představiteli, předsedou samosprávy Mahmúdem Abbásem a vůdcem Hamasu Chálidem Mišalem. Tak si to aspoň představoval Egypt, který tvrdil, že pokud se obě hnutí nedohodnou ani tentokrát, nebude už dál o jejich smíření usilovat a přestane hrát roli prostředníka.

Jednání, která začala už minulý víkend, však k sedmému červenci vůbec nedospěla a zkrachovala už před týdnem.

Od ozbrojeného puče Hamasu v pásmu Gazy uplynuly dva roky, a navzdory opakovaným prohlášením obou stran, že si usmíření přejí, nebyl snad rozkol mezi vládci obou území palestinské samosprávy přezdívaných Hamastán a Fatahland nikdy větší. Zatímco při samotném puči v červnu 2007 bylo zabito 158 Palestinců, po něm přišla při vnitropalestinských násilnostech o život už další stovka lidí.

Hamas s Fatahem jednají o usmíření bez úspěchu už od února. Nyní delegace debatovaly o nejnovějším egyptském plánu, podle kterého se měly v lednu 2010 konat volby do Palestinské zákonodárné rady i čela samosprávy a Hamas by se vzdal kontroly nad hraničním přechodem v Rafáhu, který by měli stejně jako před pučem řídit zástupci samosprávy a pozorovatelé Evropské unie. Výměnou za tento ústupek měl Egypt otevřít hranice a zrušit blokádu pásma Gazy, která Hamas trápí nejvíc. Vládu národní jednoty se dojednat nepodařilo; Hamas vytrvale odmítá splnit mezinárodní požadavky, tedy uznat Izrael a uzavřené izraelsko-palestinské dohody a vzdát se terorismu, a bez toho by Západ ani Izrael kabinet s členy Hamasu nepovažoval za legitimní. Egypt proto navrhl, aby pásmo Gazy až do lednových voleb spravoval jakýsi "vládní výbor", ve kterém by většinu křesel obsadil Hamas a zbytek Fatah a další palestinské frakce, ale který by byl oficiálně podřízen Mahmúdu Abbásovi. Gaza by tak konečně mohla vyjít z dvouleté mezinárodní izolace a získat vytouženou finanční pomoc nutnou k rekonstrukci domů zničených při izraelské operaci na přelomu roku.

Egyptský návrh se zamlouval zástupcům Hamasu v pásmu Gazy, ale protože se na něm účastníci nakonec nedohodli, lze předpokládat, že jej jako už tolikrát předtím zmařilo exilové vedení hnutí z Damašku, které se nechce vzdát ani části moci nabyté pučem.

Mezitím oba soupeři nerušeně pokračují v zátazích na příslušníky druhé strany a vzájemně se obviňují ze snahy narušit rozhovory o usmíření. Hamas tvrdí, že ve věznicích samosprávy na Západním břehu Jordánu je bez soudu okolo 700 příslušníků a stoupenců Hamasu, a podle Fatahu Hamas vězní přes 200 jeho členů v Gaze a v posledních týdnech vyslýchal více než tisíc dalších, z nichž mnohé bil a mučil. Samospráva sice v minulých dnech asi sto vězňů Hamasu propustila jako údajné gesto dobré vůle, ale zátahy spíše vystupňovala. Minulý týden dokonce oznámila, že odhalila rozsáhlé spiknutí Hamasu s cílem unést a zavraždit nejvyšší vůdce samosprávy, včetně Abbáse. V Kalkíliji, Nábulusu a Hebronu pozatýkala řadu spiklenců a zabavila přes osm milionů dolarů, zbraně a výbušniny, které měly být součástí konspirace. Nikoli překvapivě tento týden oznámil Hamas odhalení podobného spiknutí v Gaze. Toto hnutí podmiňuje usmíření s Fatahem propuštěním svých vězňů a ukončením zátahů na Západním břehu, a samospráva požaduje, aby Hamas přestal na Západním břehu osnovat převrat. Obě hnutí nepřestávají zdůrazňovat touhu po usmíření, ale požadavky protistrany neplní. Od posledního neúspěšného kola jednání v Káhiře zadržených na obou stranách opět přibylo.

To vše probíhalo i v době káhirských rozhovorů. A protože palestinská politika podobnými protiklady vyniká, v době zatýkání atentátníků Hamasu hostil ve své rezidenci Mahmúd Abbás hamasovského předsedu Palestinské zákonodárné rady Abdalazíze Duaíka na oslavu jeho propuštění z izraelského vězení poté, co mu vypršel tříletý trest. Nikoho by také nemělo překvapit, že Duaík sice s Abbásem poobědval, ale Abbásovi lidé ho nevpustili do jeho parlamentního úřadu v Ramalláhu.

Pro poslední krach rozhovorů o usmíření nebyly tentokrát udány žádné důvody kromě obvyklé věty, že "názorové rozdíly jsou příliš velké". Egypt ale svou prostřednickou roli zatím neukončil - snad proto, že to slíbil Washingtonu, anebo nechce přiznat diplomatický neúspěch. Oficiálně bylo oznámeno, že jednání budou pokračovat koncem července. Někteří palestinští představitelé však o tom už teď vážně pochybují.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio