Slyšení Chodorkovského bylo opět odročeno

23. červen 2004

Minulý týden bylo jednání soudu o týden odročeno kvůli zdravotní indispozici jednoho z hlavních obhájců Michaila Chodorkovského, známého moskevského právníka Genricha Padvy. Ten prodělal oční operaci, z níž se stále ještě zotavuje. Chodorkovskij ale trvá na tom, aby právě Padva byl všem důležitým jednáním osobně přítomen. Dnes byl proces odložen do 13. července a oficiální důvod zní stále stejně - aby se obhajoba mohla co nejdůkladněji seznámit se čtyřmi sty svazky, které celý spis obsahuje. Jak se tedy zdá, o odklad zahájení hlavního líčení usiluje především obhajoba.

Připomeňme si stručně, z čeho jsou tři muži, jež soudní líčení čeká, vlastně obviňováni. Oficiální obžaloba, sestavená Generální prokuraturou Ruské federace, uvádí, že Chodorkovskij, Lebeděv a Krajnov překročili nejméně sedm paragrafů ruského trestního zákona: dopustit se měli organizovaného podvodu obzvlášť velkého rozsahu, maření soudního rozhodnutí, způsobení rozsáhlých majetkových škod, zpronevěry svěřeného majetku, daňových úniků jak fyzických, tak právnických osob a konečně padělání úředních listin.

Tuto tzv. organizovanou zločinnou skupinu měl vést bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij - ten údajně řídil činnost skupiny tak, aby se s Lebeděvem podvodně zmocnili akcií privatizovaných podniků. Toto obvinění se týká především těžařského gigantu Apatit, v němž prostřednictvím nastrčené firmy Volna, řízené třetím obžalovaným Andrejem Krajnovem, získali do vlastnictví 20 procent akcií. Produkci Apatitu pak prý Chodorkovskij s Lebeděvem za výrazně snížené ceny prodávali zahraničním společnostem, nad nimiž ovšem má plnou kontrolu právě Jukos. Pokud jde o daňové úniky, měli Chodorkovskij s Lebeděvem, když jako základní akcionáři byli faktickými šéfy Jukosu, zkrátit stát na daních jen v období 1998-2000 o více než půl miliardy dolarů. Celkový účet státu však zní na 3,4 miliardy amerických dolarů a ekonomičtí odborníci, kteří v posledních měsících, zejména od loňského října, kdy byl uvězněn sám Chodorkovskij, sledovali rychlý pád akcií Jukosu, předvídali krach celé společnosti a její následné znárodnění.

Minulý čtvrtek však přišel se vskutku senzačním prohlášením Vladimir Putin, který je vytrvale viněn z role inspirátora celého tažení především proti politicky příliš agilnímu Chodorkovskému. Ruský prezident totiž prohlásil, že bankrot takové společnosti jako Jukos není v zájmu ruského státu. Tento vůbec první naprosto konkrétní Putinův výrok k budoucnosti Jukosu způsobil okamžitý růst ceny akcií společnosti o 35 procent. Jak odhaduje list Izvěstija, Putin svou kruciální větou Jukosu věnoval 3 miliardy dolarů.

Izvěstija však také uvádějí důvody tohoto prezidentova výroku. Krátce předtím totiž management Jukosu zaslal dopis ruskému premiérovi Fradkovovi, v němž veškerou zodpovědnost za dluhy a nedoplatky společnosti vůči státu jednoznačně přesouvá na bývalé nejvyšší vedení společnosti a některé velké akcionáře. Náměstek předsedy správní rady společnosti Jurij Bejlin vládě zároveň navrhuje i konkrétní plán záchrany Jukosu. Jeho prvním bodem je splátkový kalendář státních pohledávek do roku 2006, druhým pak postupné vykoupení akcií od základního akcionáře, tedy Group Menatep Michaila Chodorkovského. Tyto akcie by přitom měli vykoupit citujeme zainteresovaní investoři, schválení státem konec citátu. Za třetí je Jukos podle Bejlina připraven prodat část svých aktiv státním společnostem a získané prostředky použít na splacení dluhů.

Výsledek je tedy jasný: Současný management Jukosu pochopil, že Chodorkovskij je ztracen a v podstatě před státem kapituloval. Kroky, které sám navrhl, ho významně oslabí a do značné míry firmu dostanou pod přinejmenším zprostředkovanou kuratelu státu. Putinův výrok o zájmu na další existenci Jukosu tedy není ničím jiným, než výrazem faktického prezidentova vítězství. Jukosu bude sice dopřán další život, ale ten bude s největší pravděpodobností jen živořením. Chodorkovskij pak už s tímto novým Jukosem nebude mít nic společného a stane se takříkajíc privátním delikventem, který bude po zásluze potrestán. Naplněna tak bude i příslovečná vůle lidu. Vždyť podle průzkumu veřejného mínění z minulého týdne se 32 % Rusů domnívá, že přišel čas, aby se oligarchové zodpovídali z utajování nezákonných zisků a neplacení daní.

Chodorkovského proces má trvat až čtyři měsíce, ale jak se zdá, o jeho výsledku je rozhodnuto předem.

autor: ldo
Spustit audio