Slováci jsou dezorientovaní a frustrovaní. Fico zpochybňuje základy státu, aby pak přišel jako zachránce, varuje spisovatelka Kompaníková

28. listopad 2023

Slovensko je jen pár týdnů po volbách a vítězství Smer-SD Roberta Fica, a už nastaly změny v policii a některá média mají zákaz vstupu na slovenský Úřad vlády. „Celkově vnímám Fica jako nějakého autokrata z feudálních dob, který si usurpoval moc pro sebe a který si myslí, že si může dělat, co chce,“ kritizuje slovenská spisovatelka Monika Kompaníková.

Čtěte také

V Denníku N, který svými aktivitami zasahuje i do Česka, má na starosti jeho knižní vydavatelství dodává: „Snad si myslí, že Úřad vlády je jeho dača (chata) nebo palác, kde si může kdykoli a před kýmkoli zavřít dveře. Ale my přece stále žijeme v demokracii a v Evropské unii. A Fico toto nemůže udělat ani z pozice předsedy vlády, kterého vnímám jako zaměstnance občanů. On nemůže kdykoli zavřít dveře ani novinářům, ani občanům.“

Denník N, denník SME, portál Aktuality.sk a televizi Markíza totiž Fico označil za nepřátelské ke straně Směr-SD. Doslova uvedl: „Jejich novináři budou nevítanými hosty na Úřadu vlády.“

Spisovatelka, která za román Pátá loď získala nejvýznamnější literární cenu na Slovensku Anasoft Litera, se ale domnívá, že to Ficovi dlouho nevydrží, protože média potřebuje, bez nich by prý nebyl nikdo. 

Konspirace mají zelenou

A sociální média? „Slovensko je nejvíc konspirativní zemí světa, respektive někde před námi je Libérie,“ odpovídá s tím, že nejvíc dezinformace bují logicky na sociálních sítích.

Čtěte také

„Ale u nás se dezinformační média stávají mainstreamová, a to bylo ještě před pár lety nepředstavitelné. Ostatně – i naše nová ministryně kultury je představitelkou dezinformačního média,“ zdůrazňuje spisovatelka.

„Přesto si myslím, že fakta jsou fakta – můžeme se o nich bavit z různých stan, ale musíme za nimi stát. A ne neustále zpochybňovat realitu. Kam se pak dostaneme?“

Vliv dezinformací, které pronikají i do médií, vidí Kompaníková jako zhoubné pro celou společnost.

„Bez médií se cítíme nejistí, a právě to se u nás děje. Lidé jsou dezorientovaní, frustrovaní, je cítit velká nejistota, protože se není o co opřít. Zpochybňované jsou teď i základní instituce státu, napadaná je prokuratura i prezidentka, takže občan ztrácí pevnou půdu pod nohami,“ popisuje.

Čtěte také

„Tohle přesně dělá premiér Fico, hovoří o zmanipulovaných soudech, policii, všechno nám podle něj ukradli a řídí to tu někdo jiný. A když mu lidé uvěří, samozřejmě, že jsou pak nejistí. V nejistotě a strachu se člověk obrací na autority, a to premiér ví, takže obratem lidem říká, že to tady vyčistí a že nás zachrání,“ doplňuje.

Monika Kompaníková je absolventkou grafiky a malby na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. „Teď vidím výrazný ženský hlas v literatuře, malbě i divadle, a to jak na Slovensku ale i v Česku. Ve všech uměleckých žánrech cítím, jakoby ženy rozkvetly a měly víc prostoru,“ uzavírá.

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.