Sliny odhalí riziko předčasného porodu

27. červenec 2009

Britští vědci tvrdí, že jednoduchý test vzorku slin může ukázat, jestli těhotné ženě hrozí předčasný porod.

Ve Velké Británii se každý rok předčasně - tedy před dokončením 37. týdnu těhotenství - narodí asi 50 000 dětí. Britští vědci nyní zjistili, že ženy, které porodily už před 34. týdnem těhotenství, měly ve slinách mnohem nižší hladinu ženského pohlavního hormonu progesteronu než ty, které rodily v normálních termínech. Rozdíl v hladinách progesteronu byl přitom měřitelný už od 24. týdne těhotenství. Vědci se proto domnívají, že jednoduchý, levný a zcela bezpečný test vzorku slin by mohl včas odhalit riziko předčasného porodu. Ohrožené ženy by mohly začít užívat steroidy, které by urychlily vývoj plic dítěte a zvýšily jeho šanci na přežití.

Jak nízká hladina progesteronu souvisí s předčasným porodem, zatím není zcela jasné. Progesteron má ale kromě jiného i protizánětlivé účinky a vědci spekulují, že jeho nedostatek v těle matky může přispívat k bakteriálním infekcím. A právě ty jsou pokládány za hlavní příčinu předčasných porodů. Výsledky studie zveřejnil BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.