Šlerka o dezinformacích: Cenzura je běžná součást války. Jenže my nejsme ani ve válce, ani v míru

6. březen 2022

Válka, kterou vede Rusko na Ukrajině, se vede i na internetu. „Situace se dynamicky mění. Zpočátku bylo zřejmě, že invaze byla šok i pro tu část online scény, která do té doby pevně stála za ruskou politikou nejen v Ukrajině, ale i v Evropě,“ přibližuje mediální analytik Josef Šlerka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. To se ale mění a vracejí se zpět narativy, které souzní s oficiální verzí Kremlu, dodává: „Tedy že se jedná denacifikaci Ukrajiny.“

„Objevují se staré známé snímky ukrajinské krajní pravice a batalionu Azov. To ruská propaganda i tyto weby vděčně využívají. Po týdnu už se dezinformační skupiny probudily a šíří narativ, který podporuje válku na Ukrajině,“ popisuje Šlerka.

Čtěte také

Razantní krok, ke kterému přistoupilo sdružení CZ.NIC, když zablokovalo osm webů označovaných za dezinformační, oslabil rétorickou razanci. Také to přimělo řadu podobných skupin přemístit se mimo dosavadní klasický prostor, třeba na sociální síť Telegram, všímá si Šlerka:

„Takže zablokování těch osmi webů, ke kterým se pak přidalo další blokování ze strany operátorů i platformy Facebook, minimálně snížilo razanci a otupilo hrot.“

Schvalovat v Čechách genocidu nebo trestný čin bylo trestné vždy, jen se na to s odpuštěním kašlalo.
Josef Šlerka

„Schvalovat v Čechách genocidu nebo trestný čin bylo trestné vždy, jen se na to s odpuštěním kašlalo. Teď když se ukázalo, že to je problém, tak řada lidí ubrala na obrátkách a uvědomila si, že i za klávesnicí mají nějakou odpovědnost,“ přibližuje proměnu prostoru na internetu.

Ani válka, ani mír

Šlerka vidí největší problém celé debaty o dezinformacích a trestní odpovědnosti v tom, že nejsme ve válce z právního hlediska. „Kdybychom byli, tak cenzura bude naprosto standardní součástí válečné situace. Ale my nejsme zároveň ani v míru.“

Čtěte také

„Já bych byl nejraději, kdyby se postupy, jaké zvolil CZ.NIC, děly na základě předběžných rozhodnutí soudů. A byl bych strašně rád, abychom uměli říct nejen to, jak ty weby zakázat, ale také za jakých podmínek je zase budeme uvolňovat,“ doufá Šlerka.

A věří, že jeden měsíc neboli dobu, po kterou jsou dezinformační weby zablokovány, by měla veřejnost využit k debatě co dál. „Co bude ale za měsíc, těžko říct. Možná bude situace krásná, růžová a mírová. Nebo budeme mít ruská vojska na hranici se Slovenskem,“ uvažuje Šlerka.

Potřebujeme legislativu, která bude upravovat, v jakém stavu se může země nacházet – kromě stavu válka, nebo mír.
Josef Šlerka

Debata o tom, jak přistupovat k dezinformacím, podle něj Česko dlouhodobě zanedbávalo, míní Šlerka: „Protože vládnoucí strany se vždy držely poblíž populistické hranice a do určité míry jim tato situace vyhovovala, to jitření emocí.“

Čtěte také

Teď je ale podle analytika čas vést debatu a vyjednávat o hranicích svobody projevu nejen v online prostoru. „To je to, co odlišuje liberální demokracii od autoritářských režimů jako je třeba ten Putinův,“ zdůrazňuje význam veřejné diskuze.

„Nepotřebujeme nutně novou legislativu, jak postupovat vůči dezinformacím. Ale potřebujeme legislativu, která bude upravovat, v jakém stavu se může země nacházet – kromě stavu válka, nebo mír. Protože teď vidíme, že nejsme ani v jednom. A to plodí řadu právních problémů,“ shrnuje Josef Šlerka.

Poslechněte si celý rozhovor, ptá se Jan Pokorný. 

autoři: Jan Pokorný , oci
Spustit audio