Sláva Volný: Jak je Bůh spravedlivý

13. prosinec 2018

Svého času vysílala televize pořad, kde nejmenovaný kněz prohlásil, že Bůh není spravedlivý. Když se nad touto větou zamyslíme, tak nás musí nutně zamrazit.

Jak to, že Bůh není spravedlivý, ptáme se? Vždyť to je největší autorita, ke které se obracíme v době, kdy máme nějaké bolístky, ale i v čase, kdy se nám daří.

Iva Pekárková: Co si myslí Bůh?

Bůh

Už tisíce let se lidé přou o tom, co si o té či oné záležitosti myslí Bůh. Teologové diskutují, armády bojují, církev svatá upaluje kacíře.

Děkujeme Mu za jeho přízeň a prosíme, aby nám ji zachoval. A když se zamyslíme nad  Boží vůlí, musí nás nutně napadnout, jakým způsobem On rozděluje svou přízeň.

Někomu rozdá plnými hrstmi krásu, charisma, talent, jinými slovy Štěstěna dotyčného přikryje zlatým pláštěm od hlavy až k patě. Záměrně neříkám peníze, neboť ty jsou nadstavbou štěstí. Samozřejmě velmi zpříjemní život, ale dokáží nám dát pocit uspokojení se sebou samým? Myslím, že ne. Potom potkáme člověka, kterému se evidentně nedaří.

Nemusí to být nutně bezdomovec, ale někde v koutě naší mysli se rozbliká varovné světýlko a vzápětí přijde otázka? Opravdu byl tak neschopný, že se dostal až skoro na samé dno? Život sám o sobě je křehký, a mezi úspěchem a prohrou vede kolikrát jen tenká hranice. Hranice, kterou se snažíme co nejlépe zpevnit proti nepřízni osudu.

Nepřísluší nám soudit Boha

Osud! Někdo si pod tím pojmem představuje všemocného Boha, který ho vede správnými cestami, jiný zase věří, že jen on sám má vše ve svých rukou a záleží jen na něm, čím bude.

Pánbůh má nekonečný smysl pro humor, říká režisér filmu Anděl Páně 2 Jiří Strach

Jiří Strach

Ještě před nedávnem režisér Jiří Strach přemýšlel, zda má v této zemi smysl točit filmy, že pověsí filmařské řemeslo na hřebík, půjde raději studovat psychologii a otevře si soukromou praxi. I takhle dokáže filmaře zasáhnout nízká návštěvnost. Pak ale přišla další múza a Anděl Páně 2 je na světě. Jak vznikal druhý díl úspěšné filmové pohádky?

I tohle nazírání na život je správné, neboť se praví: Pomoz si, a Bůh ti pomůže. V zásadě chceme od života spravedlnost. Kde ale onu spravedlnost hledat? Když se nedovoláme té světské, věříme alespoň v tu spravedlnost Boží. Pokud ale i tuhle záruku nám kněz bere, úhor nám na světě zbyde.

Vnitřně vlastně děláme s Bohem, pro toho kdo nevěří, s osudem, jakousi smlouvu. Když nebudu zlobit, budu odměněn. Odměnu si stanovujeme podle svých priorit. Někdo chce poznat velkou lásku, jiný mít dostatek peněz, další dobré zaměstnání, ale všichni bez rozdílu si přejeme hlavně pevné zdraví. Vždyť zdraví je základní stavba života. Co si má myslet matka, když jí umře dítě, ačkoli z celého srdce prosila o jeho záchranu?

Slovy dotyčného kněze, Bůh není spravedlivý. Ale nemyslel to kněz spíše tak, že nám nepřísluší soudit Boha, protože je nad naší míru pochopit Boží záměr.

Sláva Volný syn se naposledy viděl se svým otcem v roce 1968, tehdy mu bylo 12 let

A ve svém zoufalství potom voláme, nespravedlnost! Nespravedlnost! Řekněme, že spíše je nespravedlivý život. Někomu dává plnými hrstmi, z jiného žebráka dělá a nám ostatním se krutým šklebem občas vysmívá.

A nám nezbývá, než věčnou pravdu si opakovat: Co tě nezlomí, naopak tě posílí.    

autor: Sláva Volný
Spustit audio