Skotský parlament zasadil citelnou ránu plánům premiérky Mayové

16. květen 2018

Skotský parlament neodhlasoval klíčový zákon britské vlády o brexitu. Rozhodnutí sice není právně závazné, ale mohlo by skončit ve Spojeném království vážnou ústavní krizi.

Vláda premiérky Theresy Mayové sice může nezbytnou legislativu rušící nadřazenost unijního práva nad britskými zákony prosadit bez ohledu na názory skotských poslanců, ale bylo by to poprvé, co by se tak stalo. Panují obavy, že takový krok nahraje skotským separatistům. 

Posledně Skotové neprotestovali 

Podle analýzy BBC Skoti považují hlasování za klíčový okamžik, protože parlament v edinburském Hollyroodu se vůbec poprvé vzepřel rozhodnutí londýnského Westminsteru. „Vláda sice prosadí svou, smaže to ale posledních dvacet let ústavního vývoje a decentralizace Spojeného království,“ varuje britská stanice.

Skotsko je navíc na nesouhlas Londýna zvyklé. Loni touto dobou regionální parlament odhlasoval nutnost vypsání nového referenda o nezávislosti, Westminster ale Skoty ignoroval. Tehdy se to obešlo bez velkých protestů, nynější hlasování ale už tak klidně projít nemusí.

Nemluvte do rybolovu, nezávislost je stále ve hře 

V současném sporu jde o takzvaný velký repelační zákon, který ukončuje prioritu práva Evropské unie v jednotlivých částech Spojeného království. Norma například řeší, jakým způsobem budou pravomoci vrácené z Bruselu rozděleny mezi Skotsko či Wales na jedné straně a Londýn na straně druhé.

Britská vláda si chce ponechat nad některými oblastmi dočasnou kontrolu, například nad zemědělstvím nebo rybolovem. To se ale skotským a velšským představitelům nelíbí.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová podle BBC nevynechá žádnou příležitost k měření sil s Londýnem. Politička to udělala i v úterý, když varovala, že myšlenka skotské nezávislosti ještě nebyla odložena ad acta.

Cesta k brexitu je úmorná

Pro Sturgeonovou je politicky výhodné hlasitě brojit za Skotsko proti londýnským ministrům. „Udrží tím v povědomí myšlenku boje za nezávislost a třeba jednou konečně krajanům vysvětlí, v čem by si nezávislé Skotsko polepšilo,“ zamýšlí se článek. 

Problémem skotské premiérky ale na druhé straně je, že na její hlas voliči příliš neslyší. Někomu sice nyní může vadit, že Londýn bere Edinburghu právo regulovat užití pesticidů, nic velkého z toho ale nebude, soudí BBC.

Přesto je skotská rebelie pro Theresu Mayovou komplikací. Premiérce přibyla na úmorné cestě k brexitu další překážka, a nemá vůbec jisté, že se jí podaří dohodu nakonec úspěšně vyjednat.

Spustit audio

Související