Situaci na Ukrajině považuji za velmi vážnou. Chci věřit, že Západ ví, co dělá, vzkazuje politikům děkan VŠE Fischer

22. únor 2022

„Nejsem expertem na zahraniční politiku, nerozumím jednotlivým drobným nuancím, ale chci věřit, že západní země a jejich představitelé vědí, co dělají. Zvenku mi připadá, že se toho ale moc neděje,“ komentuje konflikt na Ukrajině děkan Fakulty informatiky a statistiky VŠE Jakub Fischer. „Když je ve škole nějaký problém, tak co uděláme? Zřídíme komisi a přijmeme opatření. Co se tím vyřeší? Nic,“ přirovnává postup Západu.

„Pokud si vezmete, co se stalo v roce 2014 v oblasti Doněcka a Luhanska, tak od té doby to nebylo nic podstatného. Teď se to po osmi letech někam posunulo a jsem zvědavý a doufám, že se něco stane. Tak, aby se to za další čtyři osm let nebo i dřív zas někam o kousek neposunulo,“ dodává v Osobnosti Plus s tím, že je potřeba reagovat rychleji.

Čtěte také

„Musíme hlavně postupovat ve shodně s našimi západními spojenci, což považuji za naprosto zásadní kotvu,“ odpovídá děkan na otázku, jestli by měl pochopení k případné vojenské pomoci Česka Ukrajině.

Přesto Fischer doufá, že se Evropa nakonec k silnému kroku proti Rusku odhodlá. „Kdy jindy než teď. Já tu situaci považuji za velmi vážnou a věřím, že skutečně k něčemu dojde.“

Plaga byl dobrý ministr

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga byl lidmi ze školství i z akademického prostředí většinou chválen.

Čtěte také

„Já se připojuji k pochvalnému hodnocením bývalého ministra Plagy. Myslím, že z předchozí vlády byl jedním z nejlepších ministrů. U Petra Gazdíka (STAN) mně zatím velmi konvenuje, že se v řadě věcí rozhodl na dosavadní kroky Plagy navázat,“ komentuje Fischer střídání vlády.

Připojuji se k pochvalnému hodnocením bývalého ministra Plagy.
Jakub Fischer

„Je to v české politické kotlině jako balzám na duši. Zejména při střídání stráží z různých stran politického spektra. Zatím jsme byli svědky, a i na řadě jiných ministerstvech svědky jsme, že přijde nový ministr nebo ministryně a řekne: ,Tak to, co se dělalo doteď, je všechno špatně. Tady kostlivec, támhle kostlivec – musíme to všechno vysypat, uklidit a začít znovu.‘“

Čtěte také

„Pokud uděláte ve školství změny, tak výsledky sklidíte až za mnoho let. Většinou je ani nesklidí ani ministr, který je zavede. To znamená, že v momentě, kdy přijdete a začínáte znovu a znovu, tak to nevede k nějakému výsledku.“

„Mně přijde sympatické, že ministr Gazdík řekl, že je tady leccos, co se udělalo dobrého, pojďme na to navázat. V konkrétních krocích vidíme, že se to i děje, ať už jde třeba o maturity,“ uzavírá děkan Fakulty informatiky a statistiky VŠE Jakub Fischer.

Jakub Fischer byl akademickým senátem Vysoké školy ekonomické zvolen podruhé děkanem školy. Co udělala pro vysoké školy Babišova vláda a co primárně čeká od vlády současné? Umí samy vysoké školy reagovat na změny, které na trhu práce probíhají? Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související