Singer nemá co mluvit do vývoje mezd ve firmách, říká prezident Svazu průmyslu Hanák

16. červen 2015

Krize skončila, nezaměstnanost bude klesat, a nízký růst platů je překvapivý.To řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Čeští odboráři jeho slova zřejmě dobře slyšeli, protože nyní oznámili, že 16. září se bude v Praze konat velká akce na podporu zvyšování mezd.

„Bude to demonstrace síly i solidarity jednotlivých odborových svazů, které zastupují 330 tisíc členů,“ řekl v našem vysílání předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Cíl odborářů je jasný: dát jasně najevo, že vývoj mezd v České republice za uplynulé období je v tuto chvíli historií, dodal.

„Jsme rádi, že Česká národní banka označuje vývoj mezd jako překvapivý, a myslíme si, že v České republice je dlouhodobě neúnosné mít takový růst mezd, jaký máme,“ tvrdí Středula.

Proto je třeba dát jasně najevo všem, že dlouhodobá politika nízké ceny práce není z pohledu zaměstnanců dlouhodobě akceptovatelná, vysvětlil zástupce odborářů.

Těm vadí praxe zvláště zahraničích firem, které významnou část peněz vydělaných v Česku odvádějí do mateřských společností v cizině, místo aby je investovaly do růstu mezd zaměstnanců.

„Výkon české ekonomiky je obrovský, problém ale je, jak se chovají tyto společnosti. Proto musí dojít ke změně, a zaměstnancům v ČR je nutno přidat. V roce 2016 žádáme 3 až 5 % reálného růstu mezd,“ vyzval Josef Středula.

Hanák: Jsme na prahu čtvrté průmyslové revoluce a nejsme připraveni

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák guvernéra ČNB kritizoval: „Nemá co mluvit do mzdového vývoje ve firmách. Cíleně to dělá pro sebe, pro svůj inflační cíl.“

Podle Hanáka jsou požadavky odborářů na růst reálných mezd kolem 3 až 5 % za nadnesené a nereálné. Ekonomika se sice od roku 2014 začala probouzet, ale Česko čeká velká změna, o které se moc nemluví.

„Jsme na prahu čtvrté průmyslové revoluce, digitalizace a kybernetizace bude stát ohromné peníze, a na to není Česká republika dobře připravena. Firmy to nesmí podcenit, jinak ztratíme pozici průmyslové velmoci,“ varoval prezident.

S touto proměnou průmyslu souvisejí obrovské náklady. „Pochybuji, že pan ministr financí s tím počítá ve státním rozpočtu pro oblast státních podniků, ale firmy se připravit musí.“

Výtku Středuly na adresu zahraničních společností a způsobu, jak zacházejí se svými zisky, považuje za nevhodnou.

„Každá firma má právo naložit se svými dividendy, jak uzná, a nikdo by to neměl komentovat, protože žijeme v nějakém druhu společnosti,“ připomněl prezident.

Ten vývoj růstu mezd vidí mnohem střídměji. „Firmy se budou pohybovat v oblasti nárůstu od 1 do 3 % v nominálu,“ shrnul Jaroslav Hanák.

autoři: oci , bum
Spustit audio