Šestý nosorožec

12. duben 2010

Mladý český zoolog Jan Robovský se významně podílel na zemětřesení v systematice nosorožců. Pětice druhů těchto tlustokožců se i jeho přičiněním rozrostla o nový druh nosorožce Cottonova (Ceratotherium cottoni).

V učebnicích zoologie najdeme pět druhů nosorožců. Kromě afrických nosorožců dvourohých a tuponosých jsou to asijští nosorožci sumaterští, jávští a indičtí. Nosorožce tuponosé (Ceratotherium simum) dělí zoologové na dva poddruhy – jižní (Ceratotherium simum simum) a severní (Ceratotherium simum cottoni). Jejich osudy jsou dramaticky odlišné. Zatímco jižní poddruh v 80. letech minulého století vyvázl z masového vybíjení nosorožců pytláky relativně bez velkých škod a dnes mu zřejmě vymření nehrozí, stavy severního poddruhu drasticky klesly. V zajetí jich žije v zoologických zahradách ve Dvoře Králové a v americkém San Diegu jen osm. Nedávno byli čtyři z šesti královédvorských nosorožců převezení do keňské rezervace Ol Pejeta v naději, že se je tam podaří rozmnožit. Podle nepotvrzených zpráv by se mohlo pár severních nosorožců tuponosých vyskytovat ve volné přírodě na jihu Sudánu.

Zoolog Jan Robovský z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích spolu s paleontologem Colinem Grovesem z Australian National University v Canbeře a zoologem Prithivirajem Fernandem ze srílanského Centre for Conservation and Research došli k závěru, že pokud severní nosorožec tuponosý vyhyne, nezmizí z povrchu Země poddruh ale samostatný druh. Své argumenty shrnuli do studie zveřejněné prestižním vědeckým časopisem PLoS ONE.

Vědci porovnali tvary lebky a zubů jižních a severních nosorožců tuponosých a stejně tak porovnali stavbu dalších částí jejich těla. Zjistili, že se obě formy nosorožců jasně liší. Stejné rozdíly byly patrné při analýzách dědičné informace jižních a severních nosorožců tuponosých. Takové rozdíly mohly vzniknout jen v důsledku samostatného vývoje obou forem po dobu delší než jeden milion roků. Ve prospěch této představy svědčí i výsledky studia koster vyhynulých nosorožců rodu Cerathoterium.

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) – samec Dan a samice Zamba ze ZOO Ústí nad Labem

Ty dokázaly, že se předci dnešních nosorožců tuponosých vyskytovali v Africe už v pliocénu (období před 5,33 až 2,59 miliony roků) a vytvářeli tam celou řadu různých forem.Na základě těchto údajů navrhují Groves, Fernando a Robovský uznat jižní a severní nosorožce tuponosé za dva samostatné druhy. Jižní nosorožec by si měl ponechat jméno nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum). Pro severního nosorožce navrhují vědci vědecké jméno nosorožec Cottonův (Ceratotherium cottoni).

Zpráva na webu Jihočeské university

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio