Senátor Železný bude vydán k trestnímu stíhání

14. leden 2003

Minulý týden podnikl mandátový a imunitní výbor senátu dva pokusy jednat o případu kolegy Vladimíra Železného, které bychom podle sportovní terminologie mohli označit jako neplatné. Podle svého dobrého zvyku totiž výbor chce s těmi senátory, o jejichž imunitě se jedná, nejprve hovořit, poskytnout dotyčným prostor pro vyjádření

Vladimír Železný však na zasedání výboru nepřišel, neboť údajně nedostal pozvánku. Tomu se členové výboru nahlas podivili, neboť podle nich se za celých šest let existence senátu ještě něco podobného nestalo. Nicméně výbor jednání odložil na příští den, ale pan senátor zase vzkázal, že slavnostně otevírá svoji senátorskou kancelář ve Znojmě. Kauza se tedy dostala na pořad tohoto úterý.

Budiž řečeno, že výbor nemusel na Železného čekat, ale zřejmě to byla snaha kauzu nevyhrocovat a vyhnout se nařčení ze zaujatosti a ze zpolitizovanosti případu před prezidentskými volbami. Definitivně totiž o Železném bude rozhodovat plénum senátu a to nejdříve dvacátého třetího ledna, kdy by už naopak mohla mít republika novou hlavu státu. Tento týden už se Železný na výbor dostavil, nic jiného mu ani nezbývalo. Dvanáctičlenný orgán Horní komory byl totiž rozhodnut kauzu uzavřít i bez jeho obhajoby.

Předchozími úhyby šéf Novy jistě roztrpčil některé kolegy a rozhodně neudělal dobrý dojem i na značnou část veřejnosti. Ta se totiž celkem právem domnívá, že několikanásobné stíhání Železného nijak nesouvisí s jeho mandátem, nenese rysy politické perzekuce a že pokud Železný o zvolení senátorem neusiloval právě kvůli imunitě, měl by učinit rytířské gesto a naopak o vydání sám požádat. To se ovšem očekávat nedalo ani v nejmenším. Pro ředitele TV Nova je naopak šance, že jej senát uchrání, doslova osudová. Pokud by se tak totiž stalo, pak by podle absurdního rozsahu českého pojetí imunity byl jednou provždy zbaven už vznesených obvinění.

Více než tři hodiny se v úterý imunitní výbor Železným zabýval a z toho asi hodinu poslouchal jeho výklad, aby nakonec těsným výsledkem sedm proti pěti doporučil Horní komoře senátorovo vydání vyšetřovatelům. Podle informací České tiskové kanceláře byli proti zástupci ODS a komunistů. Železný je podle vlastních slov verdiktem ohromen. Neměl prý dostatek času, aby se před výborem obhájil, ale i senátorka za ODS a členka výboru Alena Palečková řekla novinářům, že podle ní Železný, zvolen loni na podzim za hnutí Nezávislí, (cituji): ?nepředložil žádné důkazy o své nevinně. Naopak složitost případů, z nichž je obviněn, nás přesvědčila o tom, že se kauzami mají zabývat soudy.?

Jak známo, policie podezírá Železného z trestného činu poškozování věřitele a také z daňových deliktů, přičemž většina z těchto případů, například onen spojovaný se společností Astrona, který vypadá jakoby šlo o podvodné vyhýbání se zaplacení sumy, určené mezinárodní arbitráží, je tak komplikovaný, že jej skutečně může kvalifikovaně posoudit jen nezávislý soud. A to bez ohledu na to, že mezitím dlužnou asi miliardu korun za Železného uhradila původním americkým investorům společnost PPF, která loni v létě majetkově do Novy vstoupila.

Při pohledu na zastoupení v mandátovém a imunitním výboru se předem zdálo téměř jisté, jak rokování dopadne, ale přesto do poslední chvíle panovalo napětí. A podobně je tomu u celého senátu. Možná chce Železného hájit klub ODS, která se nejen slovy a činy bývalé ho předsedy strany Klause za ředitele Novy dlouhodobě stavěla s tím, že jde o kriminalizaci úspěšného podnikatele.

Ale ODS, přestože je v Horní komoře zastoupena nejpočetněji, tu má celkem dvacet šest křesel a většinu tedy nedá dohromady ani se dvěma senátory za KSČM, jejichž reprezentanti se od jisté doby podivuhodně často objevují v diskusních relacích Novy. A v samotném klubu občanských demokratů jsou také lidé, rozhodující se většinou podle vlastního uvážení, než podle stranické linie, například Přemysl Sobotka či Dagmar Lastovecká.

Příslušníci dalších klubů pak už vůbec nemají proč Železného navždy obvinění zbavit. Když se některá média ptají na senátorské názory, obvykle se dozví, že stíhání má pokračovat, neboť jde o případy, které byly v běhu dávno předtím, než se Železný stal jejich kolegou a i dříve, než vůbec oznámil úmysl do senátu kandidovat. Za všechny citujme sociálně demokratického Richarda Falbra, podle kterého prostě důvody pro nevydání neexistují a Železný má svoji případnou nevinu dokázat před soudem.

Ve hře je také několik podstatných věcí. Vladimír Železný, který celou druhou polovinu devadesátých let ovládal prostřednictvím nebývale sledované Novy většinu veřejného mínění a mnozí politikové se jej vysloveně obávali, už zdaleka nemá stejně silnou pozici. Za dveřmi je verdikt arbitráže vůči Českému státu, hrozící miliardovými částkami ze státní pokladny.

To samozřejmě nejde dohromady s nějakou politickou ředitelovou ochranou. A po majetkových změnách v Nově je ostatně jen otázkou času, kdy Železný bude muset odejít, neboť PPF hledá intenzivně strategického partnera a stíhaný Železný je v tomto úsilí je přítěží. Když z Novy zmizí, bude to sice asi i s finanční kompenzací, ale politikové jej před případnými soudy ochránit dost dobře nemohou. Což by se mělo ukázat už dvacátého třetího ledna a což se, i když poměrně těsně, ukázalo i toto úterý.

Spustit audio