Senátor Martínek: Úřady porušují všechna pravidla, která mají být dodržována

13. únor 2015

Senát pustil do světa novely zákona o hodnocení vlivu na životní prostředí a o ochraně zemědělského půdního fondu, a vzbudil tím velké emoce.

Ekologové a mnozí odborníci se obávají, že po České republice začnou růst černé stavby, a že zrychlí zastavování zemědělské půdy. Snaží ji stát chránit, nebo dělá pravý opak?


„Senát zatím do světa nic nepustil,“ upřesnil senátor, bývalý hejtman pardubického kraje a bývalý ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Pozměňovací návrhy senátu buď poslanecká sněmovny přijme, nebo nepřijme. „A já doufám že přijme, protože jsou velmi rozumné,“ dodal.

Podle senátora se pozměňovací návrh se týká pouze půdy uvnitř sídelního centra a nikoliv té, co je vně.

„Nám nejde o nic jiného, než aby se stát při diskuzi o rozvoji jednotlivých měst, obcí a krajů, vážně zamýšlel nad tím, na které půdě se obec může rozvíjet, nebo nemůže, aby úřady v této republice respektovaly to, co respektovat mají,“ kritizoval Martínek.


Martínek: „To je právě to, že se porušují všechna pravidla, které by měla být dodržována. Já tvrdím, že půda se musí chránit a nemá ubývat, ale to, jestli bude ubývat, se nerozhodne tím, jestli bude její vynětí zpoplatněno nebo nebude. Když ho zpoplatníte, stejně ta půda zmizí.“

Architekt a ředitel Centra evropských sítí pro implementaci evropské úmluvy o krajině Martin Stránský vidí hlavní problém s vymahatelností práva v ČR.


Stránský: „Rád bych viděl, kdyby mi někdo ukázal, jestli skutečně byla v ČR někdy odstraněna nějaká černá stavba. Já o žádném případu nevím... Rozdíl mezi sankcemi na investory a ekonomickým ziskem, který z toho je, je diametrálně jiný, a totéž souvisí i s půdním fondem a hlavně s odvody: váš pozměňovací návrh a změny odvodů jsou spíše naopak pobídky.“

„Pozměňovací návrhy senátu v podstatě rezignují na jakoukoli ochranu zemědělské půdy obecně. Pokud by byly schváleny, tak by se úbytek půdy zvyšoval než snižoval,“ tvrdí Stránský.

Architekt připomněl, že česká zemědělská půda je velmi ohrožená. „Je jedna z nejlevnějších v Evropě, takže není ohrožena jen vnitřně, ale i zvnějšku.“

Stránský také kritizoval celkové nastavení společnosti, kdy je prioritou volný trh. „Je potřeba přemýšlet o rozvoji nejen ekonomickém, ale i enviromentálním a kulturním, a ten pozměnovací návrhy zcela podvazují.“

„Máme spousty strategií, ale nemáme žádnou vizi, kterou za celou generaci stát nebyl schopen vytvořit,“ konstatoval Martin Stránský.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio