Sdílené dílny – tak trochu jiné fitko pro kutily

8. listopad 2016
Trendy

Rádi byste si vyrobili originální dárek, drobnost do bytu nebo si jen nějakou manuální činností vyčistili hlavu? Láká vás práce se dřevem nebo kovem, ale nemáte k ní patřičné vybavení, prostor a možná ani znalosti a zkušenosti? Pak vám řešení nabízí sdílené dílny, které po vzoru zahraničí můžeme objevit třeba v Praze, Plzni nebo Ostravě.

Jsou to místa, kde se setkávají amatérští nadšenci a kutilové s profesionály, aby společně sdíleli nejenom vybavení dílny, ale i nápady a zkušenosti. Úplní začátečníci mohou využít workshopů, které je zasvětí do práce se dřevem, kovem nebo třeba do grafických technik. Pokud je činnost chytne, mohou si předplatit členství a v dílně pak realizovat vlastní projekty.

Klec na králíka i interiér dodávky


Kam do sdílené dílny?
Plzeň - Makerspace - DEPO2015
Praha - DIY Praha
Brno - Hobbylab
Ostrava - areál bývalého dolu Hlubina, plánované otevření na přelomu roku 2016/2017

„Já jsem koupil přítelkyni králíka. Původně byl v takové bedýnce, ale ta je mu už teď těsná. Takže potřebuji vyrobit větší,“ přibližuje jeden z účastníků kurzu práce se dřevem důvody, které ho na lekci do pražské Kolbenky přivedly. Jeho kolega má větší ambice: „Rád bych si jednou vyrobil kompletní interiér do dodávky,“ vysvětluje. Motivace účastníků kurzu jsou tedy různé a široká je i škála aktivit, kterým se v dílně můžete věnovat. Kromě zmiňované práce se dřevem je tu také dokonale vybavená kovodílna a v takzvaně čistší části si na své přijdou zase nadšenci do šití, výroby smaltových šperků nebo třeba sítotisku.

I když by se mohlo zdát, že „kutilské dílny“ jsou tradičně spíše mužskou záležitostí, do pražské DIY dílny chodí prý často společně celé páry: „Měli jsme u pár, který společně pracoval na stolu a na lavici a skončilo to tak, že se vzali. Byl to vlastně takový jejich pokusný projekt,“ s úsměvem vysvětluje Jana Samková, která před několika lety pomáhala svému americkému příteli Hankovi sdílenou dílnu v Praze rozběhnout. A její kolegyně Táňa Niklová dodává, že do budoucna plánují i kurzy pro rodiče s dětmi: „Jde hlavně o ten společný čas, který můžou strávit někde v novém prostředí, něco společně zažít a něco zajímavého si odnést domů,“ vysvětluje.

Sdílené dílny

Zpívající 3D tiskárna a nábytek pro rektora

Další sdílenou dílnu, vlastně hned několik, najdeme také v Plzeňském DEPU2015. Jen se zde rozhodli zůstat u původního anglického označení Makerspace. Jak vysvětluje manažer kreativních průmyslů DEPA2015 Ondřej Kašpárek, od počátku tu byla úzká souvislost s projektem Plzeň - Evropské hlavní město kultury. Ondřej Kašpárek také vyzdvihuje, že jim jde o podporu tradičních řemesel, ty ale zároveň chtějí propojovat s moderními technologiemi.

Dobře také funguje provázanost Makerspacu s DEPEM2015: „To je pro mě asi ta vůbec nejvíce vzrušující část spolupráce. Každou dílnu vede mistr, který má na starosti nejenom provoz a program, ale má také přinášet ducha té dané profese nebo řemesla. A jelikož v DEPU2015 vzniká celá řada zajímavých výstav, často se stává, že realizátory jednotlivých jejich prvků hledáme a nacházíme právě v našich mistrech. Například pro nedávnou výstavu Má plast vymysleli kluci z dílny nových technologií 3D tiskárnu,“ vysvětluje Ondřej Kašpárek. Kromě zmiňovaných věcí do výstavního prostoru pochází z Makerspacové dílny třeba i nový nábytek rektora Západočeské univerzity.

autor: Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio