Sánchez vystrašil španělské voliče hrozbou extrémní pravice, komentuje výsledek voleb hispanista

29. duben 2019

Španělské volby vyhráli vládní socialisté (PSOE), kteří získali dvakrát více mandátů než druhá Lidová strana (PP). Premiér Pedro Sánchez upřednostňuje vznik levicové koalice, zároveň ale varoval katalánské separatisty, že jakékoli povolební spojenectví musí existovat v rámci ústavy z roku 1978, podle níž je Španělsko nedělitelné.

„Před volbami to vypadalo, že by konzervativci dokonce mohli vládnout s liberálními Cuidadanos (CS) a ultrapravicovou stranou Vox, ale nestalo se tak. Voliči socialistů se mimořádným způsobem mobilizovali, volební účast byla rekordní,“ přibližuje ze Španělska spolupracovnice Českého rozhlasu Ľubica Zlochová. K urnám dorazilo necelých 76 % voličů.

Španělsku hrozí volební pat, do parlamentu poprvé od pádu Franca pronikne ultrapravice

Santiago Abascal, lídr strany Vox

Nedělní parlamentní volby ve Španělsku budou už třetí za necelé čtyři roky. A hrozí, že opět skončí patem. Ty poslední v roce 2016 vyhrála Lidová strana, o dva roky později se ale k moci dostali socialisté.

Za propadem pravice jsou podle ní obavy voličů z nástupu krajní pravice do vlády. „Strana Vox se sice do parlamentu dostala, získala 24 křesel ve 350členné sněmovně, ale extremisté si brousili zuby až na 60 mandátů,“ dodává. 

Premiér Sánchez se pro získání většiny bude muset spojit s krajně levicovými Podemos (UP) a některou z menších regionálních stran.

Velmi dobrého výsledku dosáhla Republikánská levice Katalánska (ERC) s 15 mandáty, podle Zlochové ale není jisté, že se domluví na koalici. Byly to totiž právě katalánské strany, které Sánchezovi odmítly podpořit rozpočet, což vedlo k předčasným volbám.

Pravicová alternativa

Také podle hispanisty Traiana Urbana stojí za úspěchem socialistů strach z nástupu krajní pravice. Sánchez prý napodobil taktiku, s níž v minulých volbách v roce 2016 slavili úspěch lidovci, kteří voliče strašili hrozbou extrémní levice.

„Voliči upřednostnili levicové strany. To, co prezentovala pravice, například efektivnější boj s nelegální migrací, většině Španělů připadá jako návrat k pravicovým ideálům, které reprezentoval Franco. Má to negativní konotace,“ vysvětluje.

Podobně je mnoha voliči vnímána i strana Vox, byť to tak podle Urbana ve skutečnosti není. Pro parlamentního nováčka byly volby jednoznačným úspěchem, straně se podařilo přebrat voliče lidovců, kteří dosud reprezentovali ideje tradičních hodnot nebo omezování migrace, podle mnohých ale špatně.

„Vox využila potenciálu a oslovila tradicionalistické voliče, kterým nabídla alternativu. Má relativně slibný prostor dále růst,“ míní hispanista, roli prý ale bude hrát celá řada faktorů.

Sánchez už prohlásil, že vytvoří proevropskou vládu. Podle Urbana ale ve Španělsku vždy panovala shoda na tom, že Evropská unie zemi prospívá. „Teprve strana Vox a možná Izquierda Unida (postkomunistická levice v koalici Podemos) byly částečně protievropské, ale nebyl to hlavní bod jejich programu,“ uzavírá.

Spustit audio

Související