Samostatné Československo versus Provincie Deutschböhmen. Podzim 1918 na severu Čech

29. říjen 2021

28. října 1918 byl vyhlášen samostatný Československý stát. A zatímco většina lidí v zemi konec Rakousko-Uherska slavila, vzbouření Němci z českého pohraničí v Liberci vyhlásili samostatnou provincii Deutschböhmen. Dramatické události, které po několika měsících ukončil až zásah armády, přibližuje historička z Technické univerzity v Liberci Miloslava Melanová.

Hotel Zlatý lev se stal sídlem úřadu zemské vlády provincie Deutschböhmen - foto z knihy Vznik Československa: Deutschböhmen a Liberec 1918 a 1919

V těchto dnech si připomínáme výročí vzniku samostatného československého státu. Zatímco na většině míst Češi a Slováci slavili a odstraňovali symboly Rakousko-Uherska, v českém pohraničí, a hlavně v Liberci, se situace zdramatizovala. Němci, kterých žila na tomto území většina, požadovali vznik samostatné provincie Deutschböhmen.

V seriálu se od historičky z Technické univerzity Liberec Miloslavy Melanové posluchači dozvědí, jak na to reagovala nová československá vláda v Praze, i že Liberec začal mít po vyhlášení provincie Deutschböhmen problémy se zásobováním a docházelo dokonce k rabování a střílení.

Česká beseda v Liberci - zde se aktivní příslušníci české menšiny postavili za československý stát v historických hranicích - foto z knihy Vznik Československa: Deutschböhmen a Liberec 1918 a 1919

Češi, kteří byli v menšině, prosazovali republiku v rámci původních historický hranic, tedy i s pohraničím a situace v Liberci a v dalších městech v pohraničí se zdramatizovala ve chvíli, kdy Němci zřídili oddíly Národní obrany Volkswehr. V provincii Deutschböhmen také vznikla nouzová platidla.

Na Dni přísahy pak Němci za svou provincii manifestovali a poslali telegram vůdcům států Dohody, která vyhrála 1. světovou válku, ve kterém trvali na samostatnosti pohraničních území. Nakonec pohraniční města včetně Liberce musela obsadit československá armáda. Co nakonec rozhodlo, že Liberec a další pohraniční oblasti zůstanou v Československu?

Historička Miloslava Melanová napsala o dramatických událostech v Liberci v době vzniku Československa zajímavou knížku s mnoha dobovými fotografiemi

Historička Miloslava Melanová

o dramatických událostech v pohraničí napsala knihu nazvanou Vznik Československa: Deutschböhmen a Liberec 1918 a 1919.

Spustit audio

Související