S letouny F-35 budeme teprve druhou zemí EU, která vyrábí i jeho díly, popisuje odborník letecký odborník Kašpar

1. říjen 2022
2 x 2

„Zaměření na bezpečnost, obranu, soběstačnost, samostatnost je něco, co teď zažíváme velmi intenzivně a je to jeden z motorů, jak pokračovat dál,“ popisuje stav českého leteckého průmyslu v době války na Ukrajině Josef Kašpar. A dodává, že „současnost je nesmírně složitá – ostatně, přirovnávám to k listopadu 1989.“

„Protože se zcela rozpadly východní trhy, což se nám stalo podruhé. A byla to naše ,blbost‘, že jsme na to nebyli připraveni a že jsme dostatečně nevnímali situaci z geopolitického hlediska. Takže firmy musely od letošního února velmi rychle najít alternativu, jak jít dál a jak se uživit,“ doplňuje generální ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu a prezident Asociace leteckých a kosmických výrobců ČR.

Josef Kašpar, generální ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ)

„Diverzifikace dodavatelů různých materiálů – to jsou hesla, která teď razí i celý evropský průmysl… A samozřejmě tomu velmi tomu rozhodnutí ministerstva obrany v oblasti různých akvizic i zahraničních produktů,“ vysvětluje Kašpar s odkazem na plánovaný nákup nejmodernějších amerických letadel F-35.

Je to podle vás šance pro český průmysl? „Rozhodně. Já to rozhodnutí vnímám nejen jako odborník, ale i jako občan, který chce žít v bezpečí. A letoun F-35 je současná špička,“ odpovídá.

Čtěte také

„Pomůže nám to být i na špičce aliančních sil. Pomůže nám to mít tady technologie, mít tady lidi, kteří jsou schopní s touto technikou nakládat a které jsou schopné dál rozvíjet.“

„Společností Lockheed Martin jednáme už několik měsíců – jak z pohledu výzkumu, tak z pohledu průmyslu. A ukazuje se nám řada možností, jak lze navázat poměrně účinnou dlouhodobou spolupráci v oblasti letecké a kosmické techniky.“

„Rozhodně dojde k tomu, že budou transferovány technologie a znalosti… To jsou věci, které jsou jinak chráněny patenty a pod přísným nařízením americké vlády. Takže máme šanci být jednou ze dvou zemí v Evropě, kterým bude umožněno vyrábět některé díly, které jsou pod tímto přísným ustanovením,“ dodává Kašpar s tím, že tou druhou zemí je Itálie.

Celý pořad najdete v audiozáznamu, ptá se Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.