Rusové se hrnou na evropské ambasády pro víza

Mezi Rusy rostou obavy, že by jim Evropská unie mohla v reakci na invazi na Ukrajinu plošně zakázat vstup na své území. Kvůli snahám některých evropských zemí o zavádění cestovních omezení si ruští občané začali ve velkém vyřizovat doklady, které by jim umožnily vstup do Schengenu, píše zpravodajský server Moscow Times.  

Podle oslovených cestovních agentur v posledních týdnech v Rusku razantně vzrostl počet žadatelů o schengenská víza, která cestovatelům umožňují vstup do většiny zemí Unie.

Čtěte také

„Nevěřím, že Brusel Rusům přestane vydávat všechny druhy víz. S tím schengenským se ale budu cítit pohodlněji, i když teď žádnou cestu neplánuji,“ řekl novinářům jeden Moskvan, který o vstup do Schengenu požádal ihned po zahájení diskuzí o možných restrikcích.

Myšlenka zákazu vydávání víz ruským občanům vyvolala debatu poté, co ji podpořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kolektivní vina?

Podporovatelé plošného omezení argumentují tím, že Rusové musejí nést odpovědnost za činy své vlády. Jeho odpůrci zase zpochybňují politiku založenou na otázce kolektivní viny.

Finsko v úterý oznámilo, že počet vydávaných víz pro Rusy sníží o 90 procent. Podobné kroky chystají také tři baltské republiky.

Čtěte také

Všechny evropské země, které sdílejí hranice s Ruskou federací, podle Moscow Times zaznamenaly nárůst počtu Rusů, kteří kvůli zákazům letů ruských aerolinek využívají tamní letiště pro tranzit do dalších zemí Evropské unie.

Česko, které předsedá Radě Evropské unie, minulý týden uvedlo, že podporuje myšlenku celounijního zákazu vydávání turistických víz ruským občanům.

Podle šéfky ruské asociace cestovních kanceláří Maji Lomidzeové se počet žádostí o evropská víza za poslední dva týdny zdvojnásobil.

Odborníci říkají, že vyřizování evropských víz pro Rusy je teď i bez restrikcí obtížnější než před vypuknutím války na Ukrajině.

Čtěte také

„Hlavním problémem je najít volný termín na ambasádě,“ popisuje Alina Procenková, zaměstnankyně jedné z ruských cestovních kanceláří. Serveru Moscow Times vysvětlila, že čekací lhůty se prodloužily kvůli vyhoštění některých evropských diplomatů.

Podle Procenkové dochází také k důkladnějším kontrolám dokumentů a některé žádosti jsou zamítány. Řada zemí, včetně Švýcarska, Maďarska nebo Rakouska, navíc začíná vydávat víza pouze na dobu trvání cesty.

„Doby, kdy si Rusové zažádali o třídenní cestu do Evropy a dostali schengenské vízum na pět let, jsou pryč,“ cituje slova Aliny Procenkové nezávislý ruský web Moscow Times.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravili Jakub Rerich a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.