Rusové opakují historii: V roce 1949 z Pobaltí násilně deportovali přes 90 tisíc lidí

6. duben 2023

Pobaltské země Estonsko, Litvu a Lotyšsko zasáhlo během 30. a 40. let minulého století několik pohrom. Po více než 20 letech nezávislosti osud těchto zemí poznamenala druhá světová válka v podobě anexe Sovětským svazem. Další tragédie je zasáhla země 25. března 1949, kdy sovětské úřady zahájily takzvané březnové deportace občanů Estonska, Lotyšska a Litvy. 

Čtěte také

Tentokrát zaměřené proti odpůrcům násilné kolektivizace a dalším nepřátelům režimu. Dohromady muselo ze zemí odejít přes 94 tisíc obyvatel. Víc nabídne repríza pořadu Petrušky Šustrové a Josefa Mlejnka.

V první části dokumentu se vrátíme do roku 1986:

Evropské společenství se rozšířilo o Španělsko a Portugalsko, Spojené státy americké těžce zasáhla havárie raketoplánu Challenger a smrt celé posádky. Daleko zásadnější ale byla pro celý svět tragická havárie jaderné elektrárny v Černobylu.

Československo žilo 17. sjezdem Komunistické strany Československa, který byl, jak se později ukázalo, posledním totalitním. Konaly se také další nesvobodné volby a StB zasáhla proti takzvané Jazzové sekci.

Další zajímavé události opět připravili Petruška Šustrová a Petr Koura. Na webu poslouchejte ale jen do 6. května 2023.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio

Související