Ruská ekonomika zpomaluje, protože jí chybí investice

20. prosinec 2015

Na obzoru je Nový rok a ruské ekonomice se daří špatně. Hrubý domácí produkt klesl na úroveň, která byla poprvé zaznamenána v roce 2008, takže národní hospodářství v podstatě posledních sedm let stagnuje.

Vysocí činitelé to většinou přičítají kombinaci nepříznivých vnějších faktorů, jako jsou globální hospodářská krize, pokles cen ropy, západní finanční sankce a zpomalení čínské ekonomiky.

Autor úvodníku v deníku Moscow Times namítá, že hospodářský růst začal významně zpomalovat v roce 2013. Hrubý hospodářský produkt stoupl za rok jen o jedno a třetinu procenta i v době, kdy ceny ropy soustavně překonávaly sto dolarů za barel. Ekonomické problémy, kterým čelí současné Rusko, by nevyřešil ani vzestup cen ropy.

Celkový obraz nevyvolává na konci roku velký optimismus. Ruský průmysl drží nad vodou jen růst vojenské produkce, ale ta plýtvá hodnotnými zdroji, které by mohly pohnout ekonomikou dopředu.

Rubl se naštěstí nechová tak nevypočitatelně jako loni touto dobou, ale je jasné, že je stále více závislý na cenách ropy a že jeho 50procentní devalvace vedla k desetiprocentnímu poklesu celkové spotřeby.

Čtěte také

Letos byl nejhorší pokračující ústup investic, který zasáhl zejména nevojenské sektory. Dvě třetiny veškerého zisku vynášejí společnosti vyvážející suroviny, které podle ministerstva financí raději vyplácejí dividendy, než by investovaly, protože nevěří, že by jim to v Rusku vyneslo něco významnějšího.

Ruský zábor Krymu odvrátil zájem zahraničních investorů a připravil domácí ekonomiku o životně důležité technologie a lidský kapitál.

Nové investice ze zahraničí sice úplně neustaly, ale jejich proud – hlavně do automobilového průmyslu – se ještě zpomalí. Odborníci Světové banky se nepokoušejí odpovědět na otázku, zda stát chrání majetek jako takový, což je hlavní důvod, proč je ruská ekonomika v tak špatném stavu.

Sám prezident Vladimir Putin nedávno uvedl, že 83 procent z 200.000 podnikatelů, kteří byli v roce 2014 trestně stíháni, přišlo o své firmy.

Země ztrácí konkurenceschopnost i proto, že v hodnocení ochrany majetku, které sestavilo Světové ekonomické fórum, zaujalo Rusko 120. místo ze 140 zemí. V pořadí ochrany menšinových akcionářů je na 116. a v nezávislosti soudů na 108. místě.

Obnova ochrany majetku a zlepšení podnikatelského klimatu by podle komentáře v deníku Moscow Times v Rusku vyžadovaly ochotu zavést velké politické reformy, ustavení nezávislosti soudů a uvolnění médií, aby mohly pracovat nezávisle a pustit se naplno do boje proti korupci.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio