Rubiales si odsouzení sexuálního predátora nezaslouží, hodnotí kauzu polibku na MS Buchert. Měl se hned omluvit, tvrdí Zítková

1. září 2023

Polibek při světovém šampionátu ve fotbale žen v Sydney vyvolal kauzu, kterou řeší nejen celé Španělsko, ale i mezinárodní sportovní a lidskoprávní organizace. Předseda španělského fotbalového svazu Luis Rubiales byl obviněn ze sexuálního násilí po tom, co při dekorování mistryně světa po finálové výhře nad Anglií objal a políbil na rty hráčku španělského týmu Jennifer Hermosovou. FIFA i španělský fotbalový svaz ho vyzývají k rezignaci. Rubiales ale provinění odmítá.

Ke společenskému odsouzení Rubialese nedochází jen kvůli polibku, ale z velké části kvůli jeho následné reakci, kdy Hermosovou obvinil ze lhaní.

Čtěte také

„Řekl, že ona s pusou souhlasila, přičemž to sama dementovala. Několikrát zopakoval, že neodstoupí, že je to snaha o jeho diskreditaci a společenský atentát,“ říká Radka Zítková, která žije ve Španělsku, je zástupkyní šéfredaktora Aktuálně.cz a spolupracovnicí časopisu Heroine. Dodává, že na základě pohledu španělské společnosti by měl rezignovat.

S jeho odstoupením souhlasí i Viliam Buchert, šéfredaktor časopisu Reflex, ale nemyslí si, že se jednalo o sexuální násilí. „Hráčka nejdříve vypověděla, že to proběhlo se souhlasem, poté, že ne. Objali se tak vzájemně,“ domnívá se. Sama Hermosová však pronesla, že jí to nebylo úplně příjemné, ale nejprve se tomu nebránila.

„Udělal chybu, ale odsouzení, které se rovná popravě sexuálního predátora, si nezaslouží,“ dodává Buchert.

Ukázka mužské moci

Čtěte také

Podle Zítkové je Španělsko velmi háklivé na jakékoliv sexuální násilí a harašení. „Před rokem schválilo zákon, který vyžaduje, aby před pohlavním stykem opravdu zaznělo ano. Říká se mu ‚Ano, znamená ano‘, což je opak toho, co platí ve většině světa, kdy se naopak musí vysloveně říct ne,“ vysvětluje.

„Kdyby se Rubiales hned na začátku adekvátně omluvil, možná by kauza utichla již po několika dnech a neřešila by se ještě deset dní poté,“ dodává. Fotbalový funkcionář se podle ní omluvil nedostatečně, přičemž svou omluvu vzal zpět.

„Hermosovou obvinil z toho, že lhala, mluvil o falešných feministkách a svolal setkání fotbalového svazu, kde všichni očekávali, že odstoupí, namísto toho proběhla ukázka mužské moci, mužského macho chování, které celou tu kauzu posunulo jinam. I kvůli tomu je reakce tak veliká,“ tvrdí.

Za jeden polibek nezostudit

Španělská společnost byla machistická vždy, nyní je víc feministická, domnívá se Buchert.

„Je to tvrzení proti tvrzení, což bývá vždy ošidné. Výsledek je daný dopředu. Myslím si, že co udělal, bylo nešťastné, ale neměl by být veřejně ostouzen za jeden polibek. Práva žen se mají chránit, ale kauzu řeší i místní vláda, což mi přijde příliš,“ říká.

Čtěte také

Přehnané naopak Zítkové přišlo to, jak moc se kauza objevovala v médiích. „Pokládám si otázku, zda tím média nezastiňují obrovský úspěch španělských fotbalistek.“

„Většině společnosti to pobouření přijde naprosto adekvátní, protože je čas, aby skončila bagatelizace sexuálního násilí nebo harašení,“ tvrdí a dodává, že o ponižování ve španělském fotbalovém týmu se mluví dekády.

Podle Bucherta měly hráčky situaci řešit už před tím.

Zítkové popisuje dvě roviny problému. První se týká souhlasu nejen k pohlavnímu styku, ale k jakémukoliv intimnímu doteku, který musí vyslovit oba dotyční. Zároveň poukazuje na nerovnost, kdy Rubiales jako nadřízený formou polibku fotbalistky ponižuje.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související