Rozkrájené rezervy v rozpočtu

14. prosinec 2006

Co je pro chod země důležitější - stabilní vláda, nebo rozpočet? Státní úředníci by zřejmě řekli, že to druhé. Vládu také půl roku nemáme a na běžném životě to znát nijak není, i když jakéhosi nezdravého obecného klimatu si musí každý všimnout.

Ale už proto, že nastává nové fiskální období v Evropské unii, aspoň nějaký rozpočet je podstatný. I když kupříkladu předseda ODS a šéf nestabilní vlády Mirek Topolánek není s konečnou podobou včera schváleného rozpočtového zákona spokojený, doporučil poslancům své strany aby zvedli ruku pro, neboť prý se jinak ocitneme v ještě větším chaosu. Poněkud nevšední ovšem bylo, že se hlasování zdržel ten, kdo návrh do vlády předložil, totiž ministr financí Vlastimil Tlustý.

Nesouhlasil totiž s úspěšným doplňujícím návrhem, který přišel z rozpočtového výboru řízeného sociálně.-demokratickým ex-ministrem Sobotkou. Konkrétně jde o to, že rezervu ve výši takřka šest a půl miliardy korun, připravenou na podporu stavebního spoření, důchodů,nebo zdravotního pojištění poslanci určili na různé regionální projekty, jak už to mívají ve zvyku při činnosti, jíž se v poslaneckém žargonu říká "porcování medvěda" a to letos představovalo kolem osmi stovek doplňovacích návrhů. A Tlustý říká, že tak vzniká skrytý schodek a vláda bude na konci příštího roku bude muset o zmíněnou částku navýšit celkový rozpočtový dluh. Něco podobného se stalo také letos sněmovna musela na žádost kabinetu ministrů schválit vyšší schodek, aby měla například prostředky na důchody.

Jak známo, stát hospodaří s minusovým rozpočtem už delší dobu a tentokrát je schodek více než devadesátimiliardový, přičemž utratit by měl stát dohromady asi bilión korun. Zdálo by se, že spokojena může být levice, protože přidáno dostanou státní úředníci i učitelé, vyšší bude rodičovský příspěvek i důchody. Ale rozpočet je kritizován ze všech stran, a sociální demokraté říkají, že ono drancování ve prospěch regionálních projektů je důsledkem slabé pozice vlády. A její předseda Topolánek zase říká, že rozpočet je dědictvím po sociálně-demokratickém kabinetu a deficit pak už jen více nabobtnal. "Nestoudnost čerpání mandatorních výdajů mě zarazila. Čerpat z důchodů mě připadá téměř morbidní," řekl Topolánek ve sněmovně. A výše schodku se nelíbí ani šéfovi ČSSD Paroubkovi, protože prý mimo jiné oddaluje přijetí eura.

Že se ani pravicová vláda neobejde bez státního dluhu na příští rok bylo dopředu jasné. Nicméně je zarážející, když ve chvíli, kdy experti evropské komise volají po šetření, pro které hovoří slušný stav české ekonomiky, se poslanci zajímají předavším o to, jak čemusi přihrát peníze ve svém bydlišti a zavázat si tak voliče.

Jen pro ilustraci - schválena byla například dotace 20 milionů korun na rekonstrukci a dostavbu víceúčelového sportovního areálu AC Sparta Praha, stejná částka teplickému SK Fotbalovému sdružení JUNIOR, přes patnáct milionů Lyžařskému klubu Slatina na výstavbu a modernizaci vleku až po tři milióny na jízdárnu jezdeckému klubu v Semilech.

A ekonomičtí experti říkají logicky: chovat se takhle managementy soukromé firmy, hrozilo by mu stíhání za porušování povinností při správě cizího majetku. Jenže pokušení ukrojit z tučné porce je zřejmě neodolatelné. A když se tak děje rok co rok, těžko čekat, že se to změní - pokud to nezarazí vedení politických stran. Jenže ta mají na mysli poslední měsíce něco zcela jiného, než umravňovat rozhazovačné poslance, z nichž někteří jakoby seděli ve sněmovně právě proto, aby z onoho "porcovaného medvěda" urvali co největší kus na věci, které určitě nemají přednost například před vyplácením důchodů na konci kalendářního roku. A není se co divit - že sněmovna už tak velký deficit ještě jakoby skrytě zvýšila, je do značné míry důsledkem toho, že stále vlastně trvá předvolební kampaň. Budou-li předčasné volby, pak se ti zasloužilí "porcovači" nemusí bát o volitelná místa na kandidátkách.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio