Rozjezd bláznivé aféry

5. září 2008

Že jsou někteří naši bližní, mírně řečeno, zvláštní, víme jistě všichni dobře. Občas si prostě říkáme, že jim přeskočilo. A jelikož je parlament do značné míry vzorkem celé společnosti, nemělo by nás překvapovat, že i v něm se může vyskytnout někdo s chováním, s prominutím, blázna. Zatím nevíme, jak se ještě bude vyvíjet čerstvá, jen částečně zveřejněná kauza, v níž hraje hlavní roli poslanec ODS Jan Morava, ale vypadá to, že slovo blázen by se na něho mohlo hodit. A bohužel asi nejen na něj.

Informace jsou k dispozici jen z deníku Mladá fronta DNES, ale na akci, která měla pomocí provokace ukázat, jak je to s případnou korupcí uvnitř české politiky, se podílela významnou měrou také TV Nova, a ta resumé několikaměsíčního záměru odvysílá teprve v neděli večer. Nicméně se zdá, že to podstatné už přece jen víme. Novináři se měli domluvit s jiným zákonodárcem ODS Vlastimilem Tlustým, který se nechal nafotografovat v jakoby choulostivé situaci s údajnou společnicí.

Snímky pak byly nabízeny některým politikům, jakoby od soukromé detektivní agentury coby kompromitující materiál. Pokud je pravda, co píše Mladá fronta DNES, zájem o ně projevil jen jediný, což je ještě celkem dobrá zpráva. Tento jediný, tedy Jan Morava, asi ctižádostivý mladý politik s poměrně raketovou kariérou, se možná chtěl zavděčit vyšším stranickým kruhům. Zajímat ho Tlustého podvržené obrázky mohly proto, že Tlustý je mužem, který předsedovi Topolánkovi a vlastně celé vládě dělá často značné vrásky. Morava si snad mohl myslet, že když na něj bude mít něco v ruce, Tlustý se svou rebelií přestane. A během svých zřejmě dosti častých schůzek s novináři Novy pak Morava ještě sám přišel s nápadem, jak zkrotit i poslankyni zelených Olgu Zubovou, rovněž se stále častěji stavící proti koaličním záměrům. Spřátelil se s její dcerou a objednal si sérii fotografií, na kterých je s ní on, ale také ona samotná. Snad aby to v její matce vyvolalo dojem, že je ratolest sledována a ne zcela bezpečná. No, nepůsobí to bláznivě? Jak už bylo řečeno, více informací se veřejnosti teprve dostane, ale Morava zatím médiím vlastně nic nepopřel. Dušuje se pouze, že mu šlo o dobré úmysly a že s celou věcí hodlal sám vyjít na světlo ve chvíli, kdy mu budou nabízeny nějaké závažnější věci. Pak chtěl počínání fiktivní detektivní agentury odhalit.

Je ovšem otázkou, jestli něco takového může doložit. Zatímco naopak schůzky natáčené skrytou kamerou patrně budou ukazovat jeho značnou ochotu nechat se vtáhnout do nečisté hry, zkrátka hloupě naletět. Přesto je tu leccos problematického. Pokud reportér vyhledal nedůvtipného poslance, nalákal jej na účast v takové šarádě, aby ukázal jeho slabou stránku, pak by to ještě bylo akceptovatelné. Ale užití skryté kamery je přece jen hodně silný prostředek v případu spíš komickém, ve kterém nešlo o úplatky, ani se zatím aspoň nekonal pokus o nějaké vydírání. Vždyť si dokonce novináři nemohli být stoprocentně jisti, jak to Morava skutečně myslí. A nadto prezentace víceméně z prstu vycucaného případu bude, chtěj nechtěj, zapadat do obrázku dost ošklivých praktik nadcházejícího zuřivého boje před krajskými volbami.

A jelikož v něm nepřímo figuruje i odbojná zelená poslankyně, je třeba vzít v úvahu také to, že ke zveřejnění došlo jen pár hodin před rozhodujícím sjezdem strany. Samostatnou kapitolou se pak jeví angažmá Vlastimila Tlustého, nad jehož obnaženými fotografiemi ve vaně s údajnou společnicí člověk jen kroutí hlavou. Jak velmi ostřílený politik, bývalý ministr financí, který zřejmě má ještě stále vysoké ambice, cosi absurdního předstírá. A to možná dokonce proto, aby nastražil fikanou lest svým spolustraníkům, což je skoro pozoruhodnější než to, že ze sebe jeden snaživý mladý muž udělal výstavního moulu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio