Rosenbergovi zřejmě USA nezradili

24. červenec 2015

Bratr Ethel Rosenbergové David Greenglass, který za studené války svědčil proti své sestře a jejímu manželovi ve známém americkém špionážním procesu, před soudem zpočátku tvrdil, že s Ethel o její roli v celé aféře vůbec nemluvil. Vysvítá to z nově odtajněných soudních dokumentů, které cituje agentura AP.

Toto odhalení zvyšuje podezření, že Ethel Rosenbergová byla v procesu konaném v době mccarthyismu provázené tzv. honem na čarodějnice obviněna ze špionáže pro Sovětský svaz nespravedlivě. Ona i její manžel Julius byli odsouzeni a v roce 1953 popraveni za zcizení tajemství atomové bomby a jeho vyzrazení Sovětům. Oba až do konce trvali na své nevině.

Greenglassova výpověď před velkou porotou, která přispěla k odsouzení jeho sestry a švagra, byla tajná, přestože jiné zásadní soudní dokumenty byly v minulém desetiletí zveřejněny. Nyní newyorský federální soudce nařídil odtajnění 46-stránkového přepisu svědectví v reakci na žádost skupiny historiků a archivářů poté, co 92letý Greenglass vloni zemřel. Jeho výpověď byla posledním zásadním důkazem, jenž dosud zůstával skryt v archivech, a historikové na ni dychtivě čekali v naději, že jim konečně potvrdí, že bratr svou sestru zradil. Greenglass totiž několik desetiletí po procesu uvedl, že jeho svědectví bylo falešné.

Greenglass byl v procesu obviněn ze spoluúčasti na spiknutí a odsouzen k deseti letům vězení. Soudu tvrdil, že Rosenbergovým předal vědecké údaje, které získal, když pracoval v Los Alamos na supertajném vojenském projektu s cílem vyrobit atomovou bombu. Viděl prý svou starší sestru, jak v newyorském bytě Rosenbergových v roce 1945 jeho informace přepisuje na přenosném psacím stroji.

Jenže 7. srpna 1950 velké porotě řekl, že se sestrou na toto téma nikdy nemluvil. Žalobci sdělil, že zvažoval, zda nemá z armády odejít, ale Julius Rosenberg na něj naléhal, aby zůstal a „dál mu předával informace“. Nato byl tázán, zda na něj stejně naléhala i Ethel, a Greenglass odpověděl, že „už řekl několikrát, že s ní na toto téma nikdy v životě nemluvil“.

Několik desítek let po procesu Greenglass přiznal novináři New York Times, že o své sestře před soudem lhal, aby ochránil vlastní manželku. Nyní okresní soudce Alvin Hellerstein po odtajnění dokumentů konstatoval, že poznámky, jež byly předány Sovětům, přepisovala Ruth Greenglassová, a ne Ethel Rosenbergová. Synové Rosenbergových vydali po Greenglassově smrti prohlášení, podle kterého předali tajemství atomové bomby Sovětskému svazu David a Ruth Greenglassovi a obvinili z tohoto činu Rosenbergovy. Podle synů mělo falešné svědectví zachránit je samotné a poskytnout vládě obětní beránky, které požadovala, uzavírá AP.

autor: gzb
Spustit audio