Role exprezidenta

28. únor 2003

V souvislosti s předpokládaným vstupem naší republiky do Evropské unie podstoupili naši zákonodárci obtížný proces harmonizace naší legislativy s legislativou Evropské unie. V některých případech se to neobešlo bez diskuse, zda by místo našeho přizpůsobování neměla raději EU využít příležitosti rozšíření a redukovat přebujelou byrokracii, obecně ovšem platí, že do klubu, ve kterém všichni dodržují smluvená pravidla, dost dobře nemůžeme přijít s jinými.

Jsou ovšem věci, na které unie žádný předpis nemá a je na nás, jak je vyřešíme. To platí například o zacházení s bývalými prezidenty. Poslanci včera smetli se stolu vládní návrh, který podle většiny z nich bývalé hlavě státu nabízel zbytečná privilegia a přehnané požitky. Evropská komise se určitě nebude ptát, zda Česká republika vyplácí bývalým prezidentům plat, rentu či důchod, zda jim hradí nájem kanceláře a auto s řidičem, nebo zda se jim postará o ochranku. To vše je na zvážení národního parlamentu, který jistě důkladně zvažuje, zda takto vynaložené prostředky představují dobrou investici.

Poslanci se přiklonili k alternativě, podle které se prezident po uplynutí mandátu stává obyčejným soukromníkem. Pokud stát neprokazuje exprezidentovi žádné služby, vyplatí mu podle zákona odstupné a je s dotyčným vyrovnán, není pochopitelně ani bývalý prezident vázán nějakým poutem ke státu, coby bývalému zaměstnavateli. Zaměstnanec odevzdá agendu a pracovní pomůcky a kontrakt končí. Jsou, pravda, státy, kde se od bývalých prezidentů očekává, že ve prospěch své země využijí svých výjimečných kontaktů, neoficiálně pro svůj stát lobbují, žehlí případné neshody a dělají své zemi reklamu. To ovšem nebude náš případ, nic takového zřejmě podle poslanců od Václava Havla nemůžeme potřebovat.

autor: iho
Spustit audio