Rok české vlády: Téměř nic neudělala, tvrdí Kamberský. Jen nás posunula na Východ, dodává Zlámalová

13. leden 2015

Přesně před rokem byla podepsána definitivní verze koaliční smlouvy. Splnily strany své sliby za uplynulý rok? Stihnou ČSSD, ANO a KDU-ČSL prosadit zbytek, když mají čtvrtinu vlády za sebou?

„Když srovnáte státní rozpočet v recesi v roce 2013 s rozpočtem v růstu v roce 2014, je to totální debakl vlády,“ řekla v pořadu Pro a proti analytička Echo24 Lenka Zlámalová.

Ta je podle vlastních slov překvapena, že se k novému rozpočtu hlásí jak premiér Bohuslav Sobotka, tak ministr financí Andrej Babiš.

„Vůbec není zřejmé, co se letos bude dít s ekonomikou. Všichni, i čeští politici očekávají, že bude růst pokračovat, ale když vidím, co se děje v Rusku, v eurozóně, a když vidíme, že země padá do deflace, obávám se, že to nemusí tak dopadnout,“ varovala analytička.

Podle ní je doba velmi turbulentní. „Německo se dostává do vážných potíží a my ho budeme po šesti měsících následovat, pokud přijde recese,“ soudí Zlámalová.


Zlámalová: „Nemyslím si, že změny, které se v poslední době udělaly, jsou ku prospěchu občanů. Dlouhodobě spíš posouvají zemi zpátky... Základní je, jak je ekonomika postavena, a já myslím, že vláda samotnou konstrukcí posouvá zemi směrem na Východ. Na koalici je vidět velký rozpor mezi tím, co se dělá, a o čem se mluví... Andrej Babiš mluví úplně jinak, než mluví čísla jeho úřadu.“

Šéf komentátorů Lidových novin Petr Kamberský sice roční výsledky vlády nechválí, ale s Lenkou Zlámalovou se také neshodne.


Kamberský: „Netvrdil bych, že nás vláda posouvá na Východ. Je to vláda provozářů a údržbářů. Oni vůbec nevědí, jakou zemi chceme, nemají vůbec žádnou vizi, a za ten rok téměř nic neudělali. To, že zavedli třetí sazbu DPH, je drobnost. I proto nebyla žádná velká koaliční hádka, protože nebylo, o čem se pohádat.“

Lze proto říci, soudí novinář, že tento rok pro vládu úspěšný určitě byl. „Zejména proto, že vláda nic zásadního nedělala.“

„A my občané jsme podle průzkumů také spokojení, ale myslím, že trochu proto, že se málo zajímáme o to, co vlastně vláda ve skutečnosti dělá,“ glosoval komentátor.

Vládnoucí strany mají co zlepšovat, radí Kamberský. „Z mého pohledu vláda není dobrý hospodář: Mohla by výrazně více snížit schodek rozpočtu, měla by výrazně lépe vybírat daně.“

Kritiku Lenky Zlámalové na přítomnost a působení osoby Andreje Babiše na celou českou politickou i ekonomickou scénu bere s nadhledem.

„Závidím kolegyni jasný a srozumitelný svět, a jak ví, že průšvih je, že je Andrej Babiš ve vládě. Mě by ale zajímalo, jak by složila vládu bez něj,“ zajímal se Petr Kamberský.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio