Robotaxíky zablokovaly v San Franciscu dopravu. Kvůli hudebnímu festivalu totiž došlo k přetížení mobilní sítě

18. srpen 2023

Samořídící taxíky způsobily velkou dopravní zácpu v americkém San Franciscu. Asi deset vozů zůstalo stát na křižovatce rušných ulic a zablokovaly tam dopravu. Firmě Cruise, která robotické taxíky provozuje, trvalo asi 20 minut, než se jí podařilo situaci vyřešit.

Podle společnosti problém způsobilo přetížení místní mobilní sítě. Nedaleko křižovatky totiž probíhal hudební festival s mnoha účastníky, kteří se také svými mobily k síti připojovali. Automatická auta pak měla příliš slabou konektivitu, ztratila spojení s centrálními servery a raději zastavila.

Podle serveru TechSpot to není první případ, kdy robotaxíky způsobily problém. Dopravní zácpu způsobily také loni v létě. Město navíc dostalo už desítky dalších stížností.

Čtěte také

Auta například občas přejíždějí přes hadice hasičů a záchranáři jsou zase někdy zbytečně přivoláváni k pasažérům, kteří vypadají, že jsou v bezvědomí, i když v samořídícím autě jen usnuli.

„Tohle jsou přesně ty věci, které se objeví až v dlouhodobějším testování a v ostrém provozu, protože jsou málo časté, je výjimečné, aby někde tímto způsobem zeslábl mobilní signál nebo se přetížila síť,“ nastiňuje Petr Koubský, redaktor Deníku N.

„Zároveň tam bylo těch aut hodně najednou, což asi není úplně typická situace, takže provozovatelé těch systémů se z toho budou učit a budou hledat způsoby, jak tomu předcházet.“

Koubský zdůrazňuje, že je nutné se zbavit pocitu, že samořídící auta budou zcela dokonalá, bezchybná.

„Nebudou, ale budou asi méně nebezpečná, méně chybující než automobily s lidskými řidiči. A to je docela velký problém psychologicky, prakticky, právně, že na sebe budou tyto dva světy, dva způsoby řízení auta narážet,“ dodává.

Online Plus rozebere také pro a proti využití umělé inteligence v jazykových modelech a co by to znamenalo v praxi. Okomentuje fakt, že Google chce ve vyhledávči nabídnout souhrn z médií. A uslyšíte o tom, že Internet Archive prý okrádá hudební vydavatelství. Svůj názor prozradí Petr Koubský z Deníku N, se kterým rozmlouvá autor pořadu a šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.