Římskokatolická církev má k hazardu ambivalentní postoj

14. červenec 2013

Rada Spravedlnost a mír při České biskupské konferenci prostředky z hazardu odsuzuje, na druhou stranu církev peníze z hazardu přijímá a používá. Je si toho vědom i předseda rady Václav Malý, podle kterého se jedná o spornou praxi.

„Peníze z hazardu jsou vykoupením svědomí organizátorů hazardních her. Já se stavím spíše proti jejich používání. Získat prostředky – i na vykonání něčeho dobrého – na základě neštěstí druhých? Toto by v církevním prostředí mělo být zvažováno,“ prohlásil Václav Malý.

Zároveň přiznal, že ví o případech, kdy jsou například církevní akce organizované za přispění peněz od loterijních společností. Jedná se třeba o nedávné cyrilometodějské oslavy na Velehradě. Na Dny lidí dobré vůle přispěla Nadace Synot.

O hazard se bojuje na obecní úrovni

Rada Spravedlnost a mír apeluje na obce, aby využily možnosti regulovat hazard na svém území. Václav Malý by byl pro velmi tvrdé zdanění výnosů z hazardu. Daně by podle něj měly jít do státního rozpočtu a nikoli obcím. Místní samosprávy jsou v současné chvíli velmi snadno vydíratelné, protože omezení hazardu se automaticky projeví výpadky financí v obecních rozpočtech.

Václav Malý

Na to poukazuje předseda občanského sdružení Brnění Matěj Hollan: „Lobbing bude probíhat různými způsoby ve 2000 českých obcí. Pro zastupitelstva je velmi náročné k celému problému nějak zodpovědně přistoupit.“

Co s hazardem dál?

Aktuální situace je ale za poslední roky nejlepší možná, podotýká Matěj Hollan: „Obce už konečně hazard regulovat mohou. To, že s tím jsou a budou spjaty problémy, mimo jiné nárůst korupce na komunální úrovni, je jasné.“

výherní automat

Nový zákon by měl podle Matěje Hollana reflektovat první českou studii o dopadech hazardu, která vzniká na Úřadu vlády ČR. Už teď existují odhady, podle kterých stát na podnikání loterijních společností doplácí desítky miliard korun ročně.

Matěj Hollan (podobně jako Václav Malý) navrhuje, aby výnosy z výherních automatů podléhaly zdanění a šly do státního rozpočtu: „Když peníze nepůjdou do obcí, nebudou místní samosprávy motivované si hazard na svých územích ponechávat.“

„Z kurzových sázek potom mohou jít peníze na sport a z loterií typu Sportka třeba na nějaké bohulibé účely,“ dodává Matěj Hollan.


Česká loterijní legislativa
Vláda měla v červnu 2013 projednat nový loterijní zákon, zatím ale nebyl předložen. Stále tak platí upravovaný zákon z roku 1990. Poslední návrh zákona v dubnu odmítla EU, byl totiž v rozporu s unijním právem. Ministerstvo financí přepracovanou předlohu zatím nedodalo.
V dubnu tohoto roku Ústavní soud potvrdil právo obcí regulovat na svém území hazard. Tuto možnost jim totiž odebrala novela loterijního zákona, kterou poslanci schválili v roce 2012. Počítala s tím, že obce nebudou tímto právem disponovat až do roku 2015.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio