Richard Seemann: Švýcarská prezidentka navštívila Říši středu

17. květen 2017

Švýcarská spolková prezidentka Doris Leuthardová zavítala obdobně jako Miloš Zeman do Pekingu na pozvání nejvyššího šéfa lidové Číny Si Ťin-pchinga. Byla však jediným nejvyšším představitelem státu, který přijel ze západní Evropy na pozvání, kterou zastupovali jinak reprezentanti jen na nižší úrovni.

Prezidentka Leuthardová byla přijata nejvyšším představitelem Říše středu okamžitě po příjezdu, hlavním tématem rozhovorů byla vzájemná spolupráce. Šlo především o rozvíjení dohody o volném obchodu, kterou má Švýcarsko jako jedna z mála zemí s Čínou uzavřenou od začátku tohoto desetiletí. Dále pak energetické otázky, rozvíjení dopravní infrastruktury a digitalizace.

Si Ťin-pching, který začátkem roku byl na státní návštěvě Švýcarska, kde dohodl další prohlubování spolupráce mezi oběma zeměmi, se viditelně revanšoval. Po slavnostním obědě v prezidentském paláci uspořádal výlet k čínské zdi, která byla využita v rámci již dohodnutého „Turistického roku Švýcarsko-Čína 2017“.

Vyvrcholením cesty švýcarské prezidentky byla pak její účast na vrcholovém setkání na konferenci o „nové hedvábné stezce“.

Evropský průkopník

Švýcarská spolková prezidentka Doris Leuthardová zavítala do Pekingu na pozvání nejvyššího šéfa lidové Číny Si Ťin-pchinga

Na prvý pohled se může zdát nepochopitelné, proč obrovská miliardová Říše středu řízená centrálně jednou vládní stranou má tak intenzivní zájem o spolupráci s tak malou desetimilionovou zemí s přímou demokracií.

Švýcarsko má s asijským obrem diplomatické styky již sedm desetiletí, kdy jako jedna z prvních západních zemí v roce 1949 uznala vytvoření komunistické lidové Číny. Byla pionýrem ve vytváření společných smíšených průmyslových koncernů od roku 1980. Od té doby úspěšně se rozvíjející ekonomické vztahy vyvrcholily v roce 2007, kdy jako první evropská země udělila Číně statut tržní země.

Sedm let poté opět několik kroků před ostatními zeměmi vstoupila s Pekingem v platnost smlouva o svobodném obchodu, která otevřela cestu k přímým bankovním transakcím, které umožnily využití čínských gigantických devizových rezerv.

Tyto mohou být vrženy nyní do projektu hedvábné stezky, kdy neutrální Švýcarsko, které není vázáno žádnými ekonomickými nebo vojenskými závazky, může být pro Čínu opět evropským průkopníkem.

Spustit audio