Richard Seemann: Prezident Steinmeier příchází ve správnou dobu

13. únor 2017

V neděli se v Berlíně stal Frank-Walter Steinmeier novým spolkovým prezidentem Německa. Byl zvolen převážnou většinou spolkového shromáždění a stal se tak po třinácti letech sociálnědemokratickou hlavou německého státu.

V budově říšského sněmu vyhrál již v prvním kole, když získal 931 hlasů, což bylo o 300 více než požadovaná většina. Vítězství se očekávalo, protože měl podporu nejen vládních křesťanských a sociálnědemokratických stran, ale i Spojenectví 90/Zelených a liberálních Svobodných. Protikandidáti ze stran Levice, Alternativy pro Německo, Svobodných voličů a Pirátů zcela propadli.

Steinmeier převezme svou funkci z rukou dosavadního spolkového prezidenta Joachima Gaucka 22. března po složení přísahy na společném zasedání Bundestagu a Bundesratu. Pondělní německý tisk přijal s uspokojením volbu tohoto 61letého nejoblíbenějšího politika a vyjádřil přesvědčení, že ani v úloze hlavy státu nezklame.

Je signálem západnímu světu, že do čela Německa nastupuje ve správnou dobu, kdy podle jeho vlastních slov končí 20. století a přichází éra nejistoty.

Zastánce dobrých česko-německých vztahů

Současně je zárukou obhajoby svobody a demokracie západního typu a reprezentuje - jak poznamenává komentátor „Rheinische Post“ - antitrumpovský kurz. Opírá se o interview Steinmeiera pro televizi ARD kde prohlásil, že je nutno využít všechny možnosti, aby se americkému prezidentovi důrazně připomenul význam transatlantických vzájemných vztahů.

Nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Sám Steinmeier obdržel blahopřání od ruského prezidenta, který věří, že dojde k stabilním a produktivním vztahům mezi oběma zeměmi. Pozval jej současně k návštěvě Ruska.

Rovněž prezident republiky Miloš Zeman v blahopřejném dopise pozval nastávajícího německého prezidenta k návštěvě Pražského hradu. Premiér Bohuslav Sobotka uvítal Steinmeierovo zvolení z důrazem, že jde o zastánce evropské spolupráce a zasazuje se o dobré česko-německé vztahy. V předcházející funkci spolkového ministra zahraničí podepsal deklaraci o česko-německém strategickém dialogu navazující na smlouvu o dobrém sousedství a česko-německou deklaraci.

Náš ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje zvolení nového německého spolkového prezidenta za záruku rozumu a rozvážnosti. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že tato volba bude dál přispívat k dobrým vzájemným vztahům.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.