Richard Seemann: Novým německým prezidentem bude asi Frank-Walter Steinmeier

14. listopad 2016

V pondělí dopoledne se rozhodli představitelé unionistických křesťanských stran podpořit návrh, aby sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier byl zvolen 12. února příštího roku německým spolkovým prezidentem.

Stalo se tak po telefonické domluvě mezi Angelou Merkelovou a Horstem Seehoferem po nedělním jednání se sociálnědemokratickým vicekancléřem Sigmarem Gabrielem. V berlínské budově spolkové kancléřky navrhl svým koaličním partnerům do této funkce současného šéfa diplomacie, když nebyli schopni předložit vlastního kandidáta.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění má Steinmeier více jak šedesátiprocentní podporu u obyvatelstva. Ostatní osobnosti, včetně současného prezidenta Joachima Gaucka, nepřekračují pět procent.

Zvolení Steinmeiera lze stoprocentně předvídat, protože ve spolkovém shromáždění, které má 1260 členů, má koalice více jak sedmdesátiprocentní většinu.

Političtí analytici poukazují, že strany současné velké koalice vzhledem i k mezinárodní situaci, která vznikla vítězstvím Donalda Trumpa a sílící podporou pravicových populistických představitelů, si v řadě zemí Evropské unie uvědomuje potřebu zabránit štěpení společnosti.

Nejoblíbenější politik

Logo

Unionistické křesťanské strany nemají přitom v současné době žádného kandidáta, který má důvěru u dvou třetin obyvatelstva. Proto se po delším uvažování rozhodli podpořit oblíbeného sociálnědemokratického kandidáta, když jediná slabá naděje byla nahradit jej nejoblíbenějším zeleným politikem Winfriedem Kretschmannem.

Ten na víkendovém sjezdu své strany odmítl tuto nabídku. Její delegáti veškerou svou energii vyčerpali v sporu kolem zavedení nových daní, které mají postihnout především movité občany. Nevyjádřili, s kým jsou po nastávajících volbách v příštím roce ochotni vstoupit do případné koalice, zdali s křesťanskými unionisty nebo sociálními demokraty a stranou Levice.

Šedesátiletý kandidát na pětiletý prezidentský úřad Frank-Walter Steinmeier je zkušeným německým politikem, který v letech 2005 až 2009 zastával funkci spolkového ministra zahraničí. V současné vládě velké koalice znovu zastává od roku 2013 tuto funkci.

Je dlouholetým členem sociálnědemokratické strany, doktorem práv, ženatý a otec dcery. V současné době je mezi německým obyvatelstvem nejoblíbenějším politikem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.