Richard Seemann: Muž z Bruselu chce zachránit německé sociální demokraty

25. leden 2017

Kdo viděl vystoupení Thomase Oppermanna, předsedy sociálnědemokratické poslanecké frakce v Bundestagu, který informoval o změně ve vedení své strany, musel mít pochybnosti, zdali jde o skutečný televizní přenos z Berlína.

Thomas Oppermann prohlásil, že nebyl o ničem informován a je stejně překvapený jako novináři, že jeho šéf Sigmar Gabriel rezignuje ze všech svých stranických a vládních funkcí. Stejně tak, že předsedou strany bude Martin Schulz a v této funkci bude kandidovat v podzimních parlamentních volbách na spolkového kancléře.

Gabriel bude šéfem německé diplomacie za Franka-Waltera Steinmeiera, který se stane příští měsíc spolkovým prezidentem a na jeho místo ministra hospodářství nastoupí dosavadní státní tajemnice Brigitte Zypriesová. Když se jí pokusili odchytit novináři, se zrychleným krokem prohlásila, že o tom také sama nic neví.

Informace byly získány z rozhovoru Gabriela s týdeníkem Stern, který vyjde až ve čtvrtek, a teprve v úterních večerních hodinách byly potvrzeny jednomyslně prezidiem strany. Oficiálně bude předsednictvo strany o tom hlasovat v neděli, ale 61letý Schulz už prohlásil, že funkci přijímá s pokorou a že je to pro něho mimořádná čest.

Jediná reálná naděje

Muž z Bruselu, kde pět let stál v čele Evropského parlamentu, se má pokusit vyvést sociálnědemokratickou stranu z dvacetiprocentní podpory, ve které se již od dob Gerharda Schrödera potácí, do síly odpovídající všenárodní straně. Ve straně má již dnes větší podporu, než rezignující Gabriel a svým dosavadním životem je daleko bližší voličům než akademičtí politici.

Martin Schulz

Původně chtěl být profesionálním fotbalistou, ale pro zranění musel tuto kariéru zanechat. Prošel nezaměstnaností, překonal alkoholismus a své vzdělání získal jako knihkupec. Vstoupil pak na půdu politiky a krok za krokem postupoval až do funkce, kterou nyní opustil v Bruselu.

Protože v posledních letech se nezapletl do domácí politiky, je to pro něho velká výhoda, že neseděl s Angelou Merkelovou ve vládě velké koalice. Bude jejím skutečně silným soupeřem, který se nepodílel na chybách její politiky, zejména v posledním tolik kritizovaném období uprchlické krize.

Není tudíž odpovědný za vládu velké koalice křesťanských unionistů a sociálních demokratů, může se proto distancovat od ní ve volebním boji. Martin Schulz je v současné době tak jedinou reálnou nadějí pro německou sociální demokracii.

Spustit audio