Richard Seemann: Merkelová nepojede na sjezd sesterských bavorských sociálů

2. listopad 2016

O víkendu bylo oznámeno, že předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová nepřijede na páteční sjezd sesterských bavorských sociálů (CSU) do Mnichova.

Podle nejčtenějšího listu Bild am Sonntag se tak dohodla na důvěrném rozhovoru s předsedou Horstem Seehoferem, čímž byla bezprecedentně narušená letitá tradice mezi koaličními křesťanskými unionistickými stranami. Zřejmě se tak vyhnula v pondělí očekávanému negativnímu rozhodnutí vedení CSU.

Tím si ušetřila trapnou situaci, do které se dostala již na jejím posledním sjezdu, protože za tuto dobu se nepodařilo vyřešit přetrvávající vážné rozpory. Především v názorech na emigrační politiku a stanovení maximální roční hranice 200 tisíc uprchlíků, kterou Merkelové CDU rozhodně odmítá.

Mluvčí CSU, se zřejmou snahou vzniklou situaci obrousit, prohlásil, že sblížení se sesterskou stranou je na dobré cestě. Nepodařilo se však všechny sporné otázky vyřešit a proto vystoupení Merkelové na sjezdu by bylo „příliš předčasné“.

Bavorská ministryně hospodářtví Ilse Aignerová, která je místopředsedkyní strany, konstatovala, že by nemělo smyslu vyjasňovat si jednotlivé problémy na otevřeném jevišti.

Případ agenta Mausse

To se týká i nyní diskutovaného problému, zdali bavorští sociálové podpoří Merkelovou v kandidatuře na spolkovou kancléřku v příštím roce, o čemž se rozhodne po vzájemném rozhovoru se Seehoferem.

Logo

Především však jde o to, zabránit po příštích volbách vznik červeno-zeleno-rudé koalice sociálních demokratů se Zelenými a postkomunistickou stranou Levice. Předseda sociálnědemokratické frakce v Bundestagu Thomas Oppermann prohlásil, že z hlediska jeho strany je nyní nejdůležitější, aby jeho oba koaliční partneři byli schopni se podílet na plnění vládních úkolů.

Děje se tak v době, kdy bochumský zemský soud druhý den projednává případ tajného agenta německých bezpečnostních služeb a podnikatele, 76letého Wernere Mausse, který nezaplatil 15 milionů eur na daních.

Pod falešným jménem po 50 let usměrňoval tok úplatků do pokladny křesťanských demokratů. Generální tajemník zemské organizace v Porýní-Falcku Patrick Schnieder prohlásil, že toto zjištění je politicky nepříjemné, když se jedná jen v tomto století o více jak 80 tisíc eur.

Spustit audio