Richard Seemann: Jak Rakousko vzpomíná na sarajevský atentát

19. červen 2017

Státním aktem ve vídeňské národní knihovně rakouští politici si vzpomenuli nejen 100. výročí zahájení 1. světové války, ale i nositelky Nobelovy ceny míru Berty von Suttnerové, která zemřela v jejím předvečeru.

Tato česko-rakouská radikální pacifistka přispěla základu nového rakouského státu, o kterém mohl spolkový prezident Heinz Fischer prohlásit, že se poučilo z dějin. Ve svém projevu mohl plným právem poukázat na jeho dnešní neutralitu, unijní členství a účastí na mírových misích OSN.

Ústřední vzpomínková slavnost se pak koncentrovala do Sarajeva, kde byl spáchán atentát na následníka rakousko-uherského trůnu. Jejím středem byl koncert světoznámých vídeňských filharmoniků za účasti rakouského spolkového prezidenta a 300 ctihodných hostů.

Symbolické, že bylo uspořádáno v budově rekonstruované staré městské radnice vybudované českým architektem Karlem Paříkem v době, kdy Rakousko ovládalo Bosnu-Hercegovinu.

Atentát, který se stal spouštěčem pro vypuknutí 1. světové války, byl zde zarámován do taneční skladby Maurice Ravela, která svou dramatičností některým připomínala válečnou vřavu, císařkou hymnou Josepha Haydna, bosenskou hymnou a evropskou hymnou od Ludwiga van Beethovena.

Heinz Fischer konstatoval, že bylo pro něho důležité se účastnit vzpomínkových slavností v Sarajevu s prezidenty Chorvatska, Makedonie a Černé hory, protože jsou nadějným znamením pro budoucnost.

Výstava v Sarajevu k 100. výročí atentátu na rakouského následníka trůnu

Stranou zůstalo pouze Srbsko na protest, že na radnici bylo po bosenském konfliktu umístěno protisrbské prohlášení. Na místo atentátu se dostavila i delegace rakouských monarchistů s věncem, na kterém byl císařský orel a internetová adresa jejich hnutí. Její vedoucí s megafonem v ruce vykřikoval „Pryč s nacionalismem“.

V samotném Rakousku proběhlo výročí v střízlivém duchu, který odpovídal státnímu aktu. Ve vídeňském arsenálu byla znovu otevřená rekonstruovaná výstava k výročí atentátu a zahájení války.

Jsou zde vystaveny veškeré relikvie včetně automobilu tehdy řízeným českým řidičem, ve kterém byl zastřelen následník trůnu se svou manželkou Srbem Gavrilem Principem, který zemřel v terezínské věznici.

Spustit audio