Rehabilitace

7. únor 2006

Ze Saúdské Arábie se včera vrátil náš ministr zdravotnictví. V Rijádu ho přijali král a korunní princ, aby pak jejich ministr zdravotnictví s tím našim sepsali memorandum o spolupráci v lázeňství. To české platí v Saúdské Arábii za bezkonkurenčně nejlepší na světě, a ropní magnáti by rádi něco udělali pro své zdraví. Rýsuje se spolupráce, do které Česko vloží své lázeňské know-how a Saúdská Arábie peníze.

Tato zpráva je zajímavá hned z několika důvodů. Předně ukazuje, že s islámskou zemí lze diskutovat i o něčem jiném než o svobodě tisku. Dále naznačuje, že David Rath, vedle domácího bojovníka s lobbisty, zřejmě umí být sám v zahraničí zručným lobbistou. A konečně zde máme ojedinělý příklad, kdy k nám zamýšlená zahraniční investice nedoputuje kvůli pobídkám a levné pracovní síle. Chceme-li mít jistotu, že se ve školení Saúdských Arabů v rehabilitaci a posuzování tamních sirných pramenů našimi experty neukrývá pověstné čertovo kopýtko, zbývá se zamyslet, zda školení saúdskoarabských rehabilitačních odborníků nepřipraví naše lázně o klientelu.

Ministr Rath k tomu řekl, že tak jako k nám nelze přenést zásoby ropy, nemají ani Saúdští Arabové šanci přenést k sobě česká historická lázeňská města zasazená do lesů s léčebnými prameny. Pokud jde o ropu, má nepochybně pravdu. Nelze ale vyloučit, že v zemi, kde není problém vybudovat luxusní město na umělých ostrovech, vznikne z rozmaru miliardářů i věrná replika Karlových Varů. Naštěstí pro české lázeňství to ale bude daleko. Podstatnější je, zda bude přibývat lidí, kteří si budou moci dovolit rehabilitaci. Lázně neřeší problém těch, kteří mají co dělat, aby vůbec přežili. Tuto agendu ovšem David Rath s králem a korunním princem nejspíše neřešili.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.