Ředitelova vesta

19. březen 2003

Koncem léta byl v olomouckém supermarketu zadržen muž, který vynášel koženou vestu, aniž by ji zaplatil. Strážníci mu za tento přestupek udělili blokovou pokutu. Tím mužem byl ovšem ředitel věznice a na incident bylo anonymně upozorněno vedení vězeňské služby. Její generální ředitelka dospěla k prostému závěru, že se nehodí, aby zloděj hlídal zloděje, a s odůvodněním, že došlo k etickému selhání, propustila dotyčného z práce.

Bývalý ředitel se ovšem proti přísnému verdiktu odvolal k ministru spravedlnosti s tím, že nedostal šanci obhájit se proti nařčení z krádeže, a jeho odvolání bylo částečně úspěšné. Ministr usoudil, že v této delikátní kauze sice existuje důvod pro odvolání z funkce, nikoli ovšem důvod pro vyhazov z práce. Zrušením rozhodnutí šéfky vězeňské služby ovšem došlo k paradoxní situaci. Vynášení kožené vesty ze supermarketu chybí ve výčtu přesně stanovených kritérií pro odvolání ředitele z funkce, ve které si počínal bezchybně.

Formálně se tedy bývalý ředitel opět stal ředitelem se všemi svými pravomocemi a povinnostmi a rozhodne-li se vrátit do ředitelské kanceláře, může tak klidně učinit. Uvítali by to asi vězni. Zřejmě by takový comeback komentovali slovy "máme za šéfa svého člověka". Horší by to ale měl staronový ředitel s autoritou u svých podřízených. Ti otrlejší by věc pochopili tak, že různým nepravostem svítí zelená. Také s ohledem na veřejné mínění by tato ostře sledovaná mediální kauza neměla skončit tím, že se dotyčný vrátí do ředitelny.

Vedení vězeňské služby by mělo bývalého ředitele přemluvit, aby ve vlastním i veřejném zájmu vzal jinou práci v oboru. A třeba ho i něčím odměnit za dobře odvedenou manažerskou práci. Dárkem, který by hříšníka obměkčil, by mohla být kupříkladu kožená vesta.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.