Ředitel gymnázia: Plagova anketa mezi studenty o změně maturity? Zbytečné, každý ví, jak dopadne

13. leden 2021

O podobě letošních maturit rozhodne s ohledem na vývoj epidemie ministr školství Robert Plaga (za ANO) v týdnu od 25. ledna. „Začít diskutovat o ústupových možnostech se mělo s odborníky. Tedy o tom, jaké jsou varianty pro maturitní zkoušku,“ kritizuje Plagovu anketu na Instagramu místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt. Hlasování na sociální síti ukázalo, že si studenti nejvíc přejí zrušení ústní části maturit, nebo vypuštění státních testů a slohových prací. 

Podle Dytrta, který je také ředitelem gymnázia v Ústí nad Labem, teď máme na stole anketu, o které všichni dopředu věděli, jak dopadne.

„Všichni i ministr musel vědět, jak dopadne, ještě než ji odeslal. Protože každý žák nebo maturant by odpovídal v drtivé většině podobně. Nedivím se tomu. Myslím si, že to je běžná reakce před maturitní zkouškou, ale po ní už to i ti studenti a žáci vidí jinak,“ říká ve Speciálu Plusu.

Čtěte také

Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií také tvrdí, že by na gymnáziích v maturitách nedělala úpravy žádné. Studenti totiž mají dost času na přípravu, a to už od začátku netradičního školního roku.

„Podle reakcí mých žáků a kolegů je u maturantů distanční výuka nejefektivnější. Oni sami jsou motivováni, vědí, že se na maturitu připravují. A učitelé se jim věnují, často nad rámec běžných rozvrhů,“ vypočítává Dytrt.

Navíc měnit zažité postupy ve chvíli, kdy je maturita už za dveřmi, je pozdě – už na začátku dubna totiž začínají písemné části maturit. „Z maturantů bych neměl obavy. Navíc když jsou se jim učitelé schopni věnovat individuálně,“ dodává.

Novela zákona?

Od loňského roku v Česku platí novela školského zákona, podle které povinné slohy a ústní zkoušky z jazyků organizují školy, zatímco stát bude mít na starosti pouze testy.

Hosté Speciálu:
Tomáš Zatloukal, Ústřední školní inspektor,
Alfréd Dytrt, místopředseda Asociace ředitelů gymnázií České republiky za Ústecký kraj,
Bohumil Kartous, ředitel pražského Inovačního institutu,
Ondřej Lněnička, ředitel Základní školy prof. Švejcara, Praha 4

„Není dobře, že se taková zásadní změna udělala v době, kdy s námi soupeří a vyhrává covid. S tím se školy, a to nejen gymnázia potýkají a potýkat budou. Prostě je to jiné, ale vypořádat se s tím musíme. Ale pro maturanty je to vstřícnější,“ domnívá se.

Poslechněte si celý Speciál Plus Lukáše Matošky v audiozáznamu.  

autoři: Lukáš Matoška , lup
Spustit audio

Související