Řecká vláda kvůli požárům vyhlásila státní smutek, podle komentátorů je ale pasivní

25. červenec 2018

Nejméně desítky mrtvých a stovky zraněných má na svědomí rozsáhlý požár ve středním Řecku. Vedra a dlouhodobé sucho přispěly k nevídanému řádění živlu. Premiér Alexis Tsipras vyhlásil třídenní státní smutek, v zemi platí stav ohrožení a úřady požádaly o mezinárodní pomoc. Komentátoři však považují za částečného viníka tragédie stát a úřady.

Řecký liberální portál Protagon zdůrazňuje, že protipožární strategie se musí stát vládní prioritou. Na vině v hodnocení serveru není jen extrémní vedro, ale i neschopnost vybudovat fungující hasičskou infrastrukturu.

Čtěte také‚Nepopsatelná tragédie.‘ Při požárech zemřelo v Řecku nejméně 74 lidí, dalších 187 je zraněných

Vláda v Aténách jistě za všechna zdržení nemůže. Faktem ale je, že za posledních tři a půl roku čelila obdobným krizím několikrát. „Premiér by měl slíbit, že udělá vše pro to, aby se něco podobného v Řecku nezopakovalo,“ píše Protagon.

Cestu k tomu vidí jedinou: v některých méně důležitých kapitolách zkrátit rozpočet a přebytek investovat do prevence požárů. „A to hned. Žádná jiná srovnatelná priorita dnes neexistuje,“ apeluje komentář.

Konec výmluv

Deník To Vima je o hodně ostřejší. „Této tragédii bylo možné zamezit,“ tvrdí v článku nazvaném Už dost! Uvádí, že Řecko má s ničivými požáry hodně trpkých zkušeností a za poslední desetiletí oplakalo stovky obětí.

Neexistuje tudíž žádná polehčující okolnost, kterou by vláda či úřady mohly omlouvat svou pasivitu. Požáry jsou každoroční realitou a stále nebezpečnější. „A čeho je moc, toho je příliš. S výmluvami se musí skoncovat,“ má jasno list.

Stát se podle něj musí adekvátně vyzbrojit, a hasiči musejí být schopni zasahovat ihned, jakmile se oheň objeví. „Jinak budeme každý rok sčítat další a další oběti. Nová rizika mohou přitom souviset se změnami klimatu, což znamená, že se stále častěji budeme potýkat s mimořádnými jevy. Vláda musí být ve válečné pohotovosti proti ohnivé hrůze. Regionální i centrální síly – ti všichni musejí být v pohotovosti,“ zdůrazňuje řecký deník To Vima.

Logo
autor: rma

Související