Radko Kubičko: Veřejná věc prezidentova zdraví

1. červen 2024

Na prvoinstančním rozsudku ve věci omluvy lékařky a bývalé ministryně Džamily Stehlíkové bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi je vlastně nejzajímavější, že vůbec byl vynesen. Je to už posuzování historie, nemá to žádný význam. Post hlavy státu je přeobsazen a je otázka, proč vůbec ta bývalá pokračuje v soudním sporu.

Čtěte také

Jediný důvodem může být jakási msta prostořeké lékařce, která ale reagovala na nedostatek informací a neprofesionální práci prezidentské kanceláře.

Miloš Zeman, jako zkušený politický harcovník, který se naštěstí ze zdravotní krize, kterou Stehlíková po svém komentovala, nakonec dostal, by mohl mít jistou velkorysost. Zjevně nemá, politická pomstychtivost byla vždy zmiňována mezi jeho kariérními vlastnostmi.

Čtěte také

Soud žalobu odmítl, vycházejíc ze znaleckého posudku, který považoval Stehlíkové diagnózy před dvěma lety na základě dostupných informací za případné. Že politik Zeman nedisponuje vzorovou životosprávou a nebrání se alkoholu přece o sobě šířil sám. Ve své knize se dokonce ironicky označil za líného tlusťocha v kontrastu se sportovcem a svým předchůdcem a léta oponentem Václavem Klausem.

Bezvýznamný spor?

Odvolací soud to ještě posoudí a Zemanův advokát to vidí nadějně. Správně by ale jeho klient měl spíše žalobu sebekriticky stáhnout. Pro společenské klima už nemá relevanci a Miloš Zeman má právo na přání pevného zdraví. Je sice možné pochopit, že v případě vítězství ve sporu by asi mohl triumfovat, že společensky i finančně zničil svou kritičku, ale naopak, prohrané spory jsou jeho ostudou.

Čtěte také

Přesto jakési poučení tu je. Kancelář nepracovala dobře, když mlžila kolem prezidentova zdravotního stavu. Záběry i uniklé informace svědčily o tom, že situace je mnohem vážnější než se informovalo. Zdůvodňovalo se to soukromím.

Jenže to bylo v téže době, kdy se měla formovat po volbách nová vláda a při tomto procesu má prezident nenahraditelné místo. Senátoři dokonce usilovali o zbavení pravomocí.

Nakonec to paradoxně mělo spíše pozitivní efekt, tehdejší vítěz voleb předseda ODS Petr Fiala jednal i bez pověření prezidenta, které je spíše zvykové. Ústava s ničím takovým nepočítá a jeho zavedení kdysi ještě prezidentem Václavem Havlem se považovalo spíše za obcházení principu pouhých dvou prezidentových pokusů při jmenování premiéra.

Zatajování zdravotního stavu sahá až k Havlovi

Samotný Václav Havel měl též zdravotní potíže, a i v jeho případě se jeho kancelář snažila spíše mlžit než otevřeně informovat. Zdraví nejvyššího ústavního činitele je ale nade vší pochybnost veřejným majetkem, není třeba jít do úplných detailů, ale je třeba při zachování lidského přístupu informovat pravdivě, s prognózou, kdy prezident začne opět plnit své ústavní povinnosti.

Čtěte také

Ten český nemá sice jaderný kufřík, ale bez jeho podpisu nelze právě například jmenovat premiéra, vládu nebo svolat Poslaneckou sněmovnu.

Současný prezident Petr Pavel je jako bývalý profesionální voják v dobré kondici, ale zdravotní agenda už též byla na stole při jeho motorkářské nehodě. Nešlo o nic vážného, takže kancelář nemusela projít ještě podobnou zkouškou jako v případě předchůdce. Měla by se z toho ale poučit.

Radko Kubičko

Český prezident je republikánský demokratický činitel, žádný monarcha, i když sídlí na královském hradě a mnozí soudí, že by pro něj bylo lepší, kdyby se přestěhoval do nějakého civilnějšího prostředí. I v panovnických palácích by měly ale fungovat dobré demokratické instituce.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio