Jefim Fištejn: Prezident nelže, prezident si nepamatuje

30. květen 2024

Americký prezident Joe Biden občas překvapí spoluobčany nějakým pochybným nebo nedoložitelným výrokem. Patří k nim podivná báchorka o jeho strýcovi Finneganovi, který se stal obětí lidožroutů v džunglích Papua Nová Guinea. Nebo objevné tvrzení, že dramatické zaostávání Japonska za světem je způsobeno nadměrnou místní xenofobií.

Nebo smělé ujištění, že v době, kdy přebíral Bílý dům od Donalda Trumpa, inflace v zemi činila celých 9 procent, ale výlučně jeho zásluhou klesla na nynějších pouhých 6 procent.

Čtěte také

Nikdo se už ani nesnaží věcně zpochybňovat podobná tvrzení, raději je vnímají jako výpadky paměti. Právě proto zvláštní vyšetřovatel Robert Hur nedoporučil zahajovat proti němu trestní stíhaní, neboť se jedná o „sympatického, dobromyslného starouška se špatnou pamětí“. Ovšem situace ve Spojených státech je nyní taková, že duševní stav dávno není kritériem, které by bránilo Američanovi stát se prezidentem země.

Není těžké srovnat podobné Bidenovo tvrzení se skutečností. V každé ekonomické ročence snadno zjistíme, že v roce 2020, což je poslední rok Trumpova prezidentství, inflace činila 1,4 procenta, což je hluboko pod dvouprocentním cílem Federální rezervní banky.

Ceny vzrostly, mzdy klesly

Zato již od března roku 2021 a po celých dalších 38 měsíců v řadě tento ukazatel zůstával vysoko nad stanoveným cílem. Za Bidenova prezidentování federální dluh poskočil takřka o 7 trilionů dolarů. Národní banka tiskla peníze, ani poledne nedržela, aniž by bobtnající peněžní masa nějak odpovídala růstu zboží a služeb na trhu, což vedlo ke znehodnocení měny a zvýšenému zdražování, které není nic jiného než skrytou formou zdanění občanů.

Čtěte také

Zatímco ceny za Bidena vzrostly o 19,2 procenta, mzdy klesly o 2,6 procenta. Jestliže za hodinu práce v lednu roku 2021, kdy nastoupil současný prezident, dostával zaměstnanec 11 a půl dolarů, nyní, po 4 letech úspěšné bidenomiky, nosí domů o těch půldolaru za hodinu méně.

To samé platí pro jiné národohospodářské ukazatele, jako jsou kupní síla, zadluženost domácností a dluhy z překročení limitů kreditních karet. Jen dluhy z nesplacených hypoték vzrostly raketově o celých 115 procent. Ze stránek Redfin, které se zabývají nemovitostmi, zjistíme, že na řádné splácení hypotéky na dům potřebuje Američan roční příjem 113 a půl tisíce dolarů, neboli o 35 procent více, než činí průměrný příjem americké domácnosti, což je 84 tisíce.

Jefim Fištejn, spisovatel a publicista

Naposledy, co si průměrný Američan mohl se svým výdělkem dovolit koupit dům na hypotéku, bylo jak na potvoru měsíc předtím, co do Bílého domu nastoupil Biden!

Podle posledního průzkumu nálad agentury TIPP Poll, ze všech problémů, které tíží Američany, inflace a ceny potravin jsou ty nejaktuálnější, které určují jejich voličské preference. Špatná paměť se tak stává kvalifikačním předpokladem pro kandidáta na prezidenta.  

Autor je publicista

Spustit audio