Radko Kubičko: Kauzy aktuální i zapomenuté

24. červenec 2022

Stručná zpráva o tom, že Národní centrála proti organizovanému zločinu odložila případ neuskutečněné cesty ministra vnitra Jana Hamáčka do Moskvy, je svědectvím o pomíjivosti pozemského světa, ale hlavně aktuální politiky. Ještě před rokem kauzou žila celá scéna a najevo vycházely věci jako z politického sci-fi. Aktéři mlžili, novináři šetřili a pro nedostatek informací museli vyslovovat různé neobyčejné hypotézy.

Dnes to trochu zní už jako z jiného světa. Tehdejší vicepremiér a předseda vládní ČSSD, snad si někdo ještě vzpomíná, že taková strana tu byla, ohlásil cestu do Ruska.

Čtěte také

Byla připravována se vší pečlivostí, zajištěno letadlo, trasa, dokonce bylo pozván předseda slovenského parlamentu. Mezitím vyšlo najevo, že ruští agenti zřejmě stáli za výbuchy ve Vrběticích. Cesta byla odvolána, prý proto, že Hamáček musel na zasedání vlády.  

Pak ale přišel s neuvěřitelným vysvětlením, že cesta byla vlastně jen fingovaná, aby bylo možno přivézt velvyslance z Moskvy a připravit vyhoštění ruských diplomatů. Novinářům se zároveň dostaly do rukou informace, že Hamáček chtěl vyobchodovat kauzu Vrbětice za vakcínu Sputnik proti covidu a setkání amerického a ruského prezidenta v Praze.

I nová vláda má své kauzy

Právě proto začal být vyšetřován pro trestné činy ohrožení utajované informace a zneužití pravomocí veřejného činitele. To bylo též nevídané, aby ministr vnitra čelil obviněním v tak závažných trestných činech. Ale co, prý nakonec od jejich spáchání upustil, protože nikam nejel. Jestli si to ale rozmyslel, nebo opravdu cestu fingoval, to nebylo rozsouzeno dodnes. Žalobu, kterou Hamáček podal proti novinářům ze Seznamu Zprávy, prohrál.

Čtěte také

Jsou ale jen dvě možnosti, tehdejší ministr buď otevřeně lhal v závažné věci, nebo rozehrál naprosto šokující nejasnou hru s nejasným záměrem. Obojí je vlastně šílené. Ale zavřela se voda, jsme jinde, události staré rok už málokoho zajímají, jsou tu jiné. Hamáček a jeho ČSSD jsou v propadlišti dějin, Rusko napadlo Ukrajinu a představa, že by nyní spolupracovalo na nějakém vyšetřování, je také z říše snů.

Snad jedno poučení přece jen zůstává. Politikové by neměli mlžit, ale hovořit o věcech zcela otevřeně. Když se dostanou třeba jen rozporuplnými prohlášeními do podezření, že svým voličům lžou, bývají trapní, ale často směšní. Hamáček svůj mediální obraz jasně nezvládl, ať tak či tak. A když se to stane politikovi, nezvládl tím i svou profesi a právem v ní dosloužil. 

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale i nová vláda má už své kauzy, o něco menší sice, ale neméně výživné, hlavně tu s vyšetřováním korupce v pražském Dopravním podniku. A dosud vzorný žák české politiky Petr Gazdík už také ví, jaké to je, zamotat se do vlastních prohlášení, kdy nejdříve vyšetřovaného podnikatele znal jen velmi povšechně, pak o něco více a nakonec vyšlo najevo, že s ním trávil dovolenou a komunikoval prostřednictví šifrovaného telefonu. 

Možná za rok už to zase bude zapomenuto. Ale politikové by přesto v každém okamžiku měli vědět, co veřejnosti říkají.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio