Radiokniha: Hugo Vaníček - Duch a síla

5. květen 2016

Vážení posluchači Radioknihy, připravili jsme pro vás v audioarchivu opět další díly čtení na pokračování.

PŘEJÍT NA POSLECH RADIOKNIHY

Na dvě desítky katolických kněží a více než čtyři desítky řeholníků vstoupily v době 2. světové války do československé zahraniční armády. Nejméně 6 z nich v boji za svobodu vlasti položilo život. Mezi duchovními, kteří se rozhodli obléct uniformu, byl i Hugo Vaníček. Jeho vzpomínky z názvem Duch a síla vydalo nakladatelství Academia v úpravě historika Jiřího Plachého.

Hugo Vaníček se narodil v roce 1906 v Bystřici v ústeckoorlickém kraji. V roce 1923 nastoupil v Trnavě do noviciátu v jezuitském řádu a na konci 20. let studoval filozofii v Krakově. Tři roky pak působil jako prefekt arcibiskupského gymnázia v Praze a po dalších studiích v zahraničí byl vysvěcen na kněze.


Radioknihu s názvem Hugo Vaníček: Duch a síla můžete poslouchat do 12. května 2016 v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

Byl to nevoják a bytostný pacifista. V roce 1939 odjel do Anglie, aby se připravil na cestu do africké misie. Když ale vypukla válka, ani na chvíli nezaváhal a místo do misie dobrovolně a mezi prvními vstoupil do řad vznikající československé zahraniční armády.

Stal se jedním ze zakladatelů její duchovní služby. V červnu 1940 se jako jediný kněz zúčastnil s československou divizní pěchotou ústupových bojů ve Francii a za statečnost v první linii byl po příjezdu do Velké Británie vyznamenán Československým válečným křížem 1939.

Po návratu do Československa po skončení války se Hugo Vaníček stal vojákem z povolání a dosáhl hodnosti majora duchovní služby. Po komunistickém převratu byl postaven mimo službu a krátce vězněn za to, že zprostředkoval zatčeným odeslání necenzurovaného dopisu.

Hugo Vaníček (výřez obálky knihy Duch a síla)

Roku 1949 byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody a propuštěn z armády. Byl internován a teprve po roce 1953 se mohl vrátit do duchovní služby, ale pouze v okrajových farnostech. Kněžské povinnosti vykonával až do roku 1990. Zemřel 13. dubna o pět let později.

Desetidílná rozhlasová úprava knihy Hugo Vaníčka Duch a síla je dílem Jany Frankové. V režii Jaroslava Kodeše čte Jiří Hromada.

autor: jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.