Radikální nacionalisté v Severním Irsku ztrácejí podporu veřejnosti

Severní Irsko ve středu pohřbilo devětadvacetiletou novinářku Lyru McKeeovou. K odpovědnosti za její smrt během nepokojů v severoirském Londonderry se přihlásila – a také omluvila – následnická organizace Irské republikánské armády (IRA), která vystupuje pod jménem Nová IRA, jež vznikla roku 2012.  Podle jejího vyjádření šlo o tragický omyl.

Současnému stavu radikalismu v Severním Irsku se podrobněji věnuje německý list Süddeutsche Zeitung.

Brexit ohrožuje mírový proces v Severním Irsku

Bariéra oddělující katolické a protestantské čtvrti v Belfastu, hlavním městě Severního Irska

Je tomu dvacet let, co v Severním Irsku ukončila Velkopáteční mírová dohoda 30 let sektářského konfliktu mezi katolíky a protestanty. Krvavá série úderů a odvet, označovaná britským eufemismem Nepokoje, si vyžádala přes 3 600 životů.

Noviny si všímají omluvného dopisu adresovaného listu Irish News, ve kterém se píše, že projektily vystřelené 18. dubna při potyčkách davu s policií ve skutečnosti byly určené pro policisty. Nová IRA tvrdí, že v předstihu apelovala na své takzvané „dobrovolníky“, aby při odporu proti policii dbali na bezpečí civilistů. McKeeová tak prý byla zasažena omylem.

Omluva a argumentace radikálů, kteří navzdory uzavření mírové smlouvy v roce 1998 nadále násilně prosazují sjednocení Severního Irska a Irské republiky, jsou ale v očích mnoha Irů bezcenné. Irská historička Ruth Edwardsová ve vysílání britské BBC prohlásila, že jde o typické pokrytectví teroristů. Ti sice litují smrti civilisty, nad zabitím strážce pořádku by však jásali.

Ve skutečnosti ani po 21 letech od uzavření Velkopáteční dohody, která po 30 letech formálně ukončila občanskou válku v Severním Irsku, nelze mluvit o míru. Podle deníku Süddeutsche Zeitung to dokazuje nejen vražda žurnalistky McKeeové.

Nová IRA

Radikálové z Irské republikánské armády, která tradičně usilovala o odchod Britů ze Severního Irska a o sjednocení ostrova rozděleného od roku 1920, plně dokončily své odzbrojování až v roce 2005 – tedy sedm let po dohodě. Až od té doby se měli věnovat úsilí o sjednocení jen a pouze politickými a demokratickými prostředky.

Nicméně z pozůstatků původní teroristické organizace vznikaly nové formace, živené příchody nových bojovníků. Vytvořila se tak například tzv. Pravá IRA nebo Pokračující IRA. Ty nadále shromažďovaly zbraně, útočily na policii a soudy nebo odpalovaly výbušniny. Podle informací severoirské policie byly financované z obchodu s drogami a z drobné kriminality.

V roce 2012 se pak ti nejradikálnější odpůrci Britů spojili v takzvané Nové IRA. A přesně tito lidé se nyní chvástají útokem na těžce ozbrojené britské policejní síly, které podle nich vyprovokovaly potyčky v Londonderry.

V pohledu německého listu je Novou IRA možné považovat za ideologicky vysoce motivovanou následovnici původní Irské republikánské armády. Její členové jsou disidenti, kteří složení zbraní a vyjednávání o míru považují za neúčinné.

Bombové útoky jsou zpět

Během posledních několika měsíců každopádně výrazně vzrostlo napětí mezi znepřátelenými stranami v Severním Irsku, a to i s ohledem na spor o brexit a na zvláštní roli, kterou v něm Severní Irsko hraje. Udála se tak řada bombových útoků, za nimiž podle policie stojí právě Nová IRA.

Podobně jako její předchůdkyně, i Nová IRA je organizovaná hierarchicky po vojenském způsobu. Irské ministerstvo spravedlnosti odhaduje, že v ní v současnosti působí na dvě stě aktivních členů.

Organizace má také politickou podporu ve formě malé silně vlastenecké strany Saoradh, která se stále nesmířila s Velkopáteční dohodou. Zástupce partaje z oblasti, kde zemřela Lya McKeeová, teď počínání Nové IRA dokonce obhajoval.

Podle něj bylo chybou policie provádět domovní prohlídky v době, kdy si katolíci připomínali takzvané Velikonoční povstání z roku 1916 a na ulicích se pohybovali mladí lidé. Tato mládež prý oprávněně cítila potřebu chránit obydlí lidí, které měla důvod považovat za sympatizanty.

Násilí ztrácí podporu

Süddeutsche Zeitung nicméně upozorňuje, že podpora obyvatel k činnosti Nové IRA a vůči násilí jako prostředku odporu dramaticky poklesla ve srovnání s úrovní, které se kdysi dostávalo původní Irské republikánské armádě.

V Londonderry je na stěnách domů v katolických čtvrtích dodnes možné vidět odbojné nápisy. Nejčastěji upozorňují na to, že „Vstupujete do svobodného Derry!“, jak město nazývají irští nacionalisté. Po smrti McKeeové však přibyla pod republikánskými slogany věta „Ne naším jménem“ a také jméno zavražděné novinářky.

K uctění památky Lyry McKeeové se také sešli zástupci katolíků i protestantů včetně představitelů všech hlavních politických stran. V rámci Severního Irska přitom jde o de facto historický počin, protože v regionu po rozpadu vládní koalice už více než dva roky nefunguje místní parlament.

Občané z Londonderry pak také uspořádali protestní průvod, v němž se vymezili proti novému násilí. A policie zase oznámila, že v souvislosti se smrtí McKeeové od veřejnosti obdržela takové množství informací, jako jen málokdy předtím, uzavírá německý list Süddeutsche Zeitung.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související