Raději smrt než prostituce. Když je žena z ulice špinavá, nepomůže jí nikdo, tvrdí v dokumentu Zapomenuté ženy jedna z nich

24. březen 2024

Násilí, mateřství, sexuální obtěžování nebo složitější hygiena. To jsou problémy, které mají ženy bez domova. Podobné obvykle muži bez vlastní střechy nad hlavou nemají. Dokument Anny Müllerové přináší svědectví hned několika žen a poodhaluje opomíjený genderový aspekt života na ulici.

Připravila: Anna Müllerová
Dramaturgie: Jakub Horáček
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Dokument vznikl jako bakalářská práce na Fakultě sociálních věd UK pod vedením Alice Němcové Tejkalové.

„Bude mi 40 a nechci se dostat do fáze, že ráno vstanu, vykonám potřebu tam, kde spím, a zase si třeba vlezu zpátky do spacáku. To mi přijde docela nechutné,“ popisuje život na ulici Karolína.

O domov přitom přišla v 17 letech. „Když je člověk špinavý, tak vás nikde nevyslechnou, nikde vám nepomůžou. Protože už jen když smrdíte, jste špinavá, lidi se s vámi odmítají bavit,” dodává.

Z posledního sčítání lidí bez domova z roku 2019 vyplývá, že přibližně každý třetí je žena. Ne každou ženu bez domova ale statistika dokáže zachytit.

Čtěte také

„Hraje tam roli i to, že je na ně vyvíjen společenský tlak, kdy žena má být krásná, půvabná, čistá, má zachovávat rodinný krb a starat se o domácnost,“ říká Rad Bandit, jeden ze zakladatelů neziskové organizace Jako Doma, která ženám bez domova pomáhá.

Co přesně by situaci žen na ulici usnadnilo? Proč může pomoci například ubytování, do kterého nesmí muži? Jak často se ženy právě ze strany mužů setkávají s násilím nebo sexuálním obtěžováním? Poslechněte si celý dokument Zapomenuté ženy.

autor: Anna Müllerová
Spustit audio

Související